Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Inspiration / Blogg

Fina nävan yoshinoi

Geranium yoshinoi, med ceriserosa blommor
Jag kanske har nämnt det innan men jag är väldigt förtjust i nävor. De är så fina och anspåkslösa.
 
Olika sorters blommor hos näva, geranium
Ett litet kollage med olika blommor hos nävor i min trädgård jag plockade för några år sedan. Här är dock inte yoshinoi med. 
 
De är väldigt användbara i många olika lägen och och i många olika sammanhang som marktäckare, utfyllnad och som följeslagare till andra perenner med matchande eller kontrasterande blomningsfärger.
 
Jag är medlem i International Geraniaceae Group, en förening för de som gillar växter inom familjen näveväxter där bland annat just nävor men också pelargonium ingår. Två favoriter på ett ställa alltså, perfekt!
 
Som medlem har man möjlighet att byta till sig frö från andra medlemmar och det har gjort att jag har lyckats komma över nya intressanta växter. 
Det är alltid spännande att se om man lyckas med sådden och sedan se hur de nya växterna utvecklas.
 
Geranium yoshinoi med cerise blommor
Geranium yoshinoi med cerise blommor
 
En av dem är frö till nävan yoshinoi som både har ett lite annorlunda växtsätt än många andra nävor, blommare lite senare på säsongen än de flesta andra och en bra bit in efter första frosten har kommit.

Yoshinoi har ett frodigt friskt bladverk som behåller sin fina gröna färg hela säsongen, men kanske mest annorlunda är just växtsättet som är krypande med upp till meterlånga revor som ibland kan slå rot på vägen och bilda nya plantor. Inte på ett otrevligt invasivt sätt, utan lite lagom, vilket gör den till en jättebra marktäckare.
 
Geranium yoshinoi med vita blommor
Geranium yoshinoi med vitrosa blommor

Blommorna på plantorna jag sått varierar mellan nästan helt vita till rosa, och djupaste cerise. En trivsam blandning som passar bra där de är planterade som marktäckare i min 'magnolialund'.
Jag var ute i lite ruskväder i trädgården häromveckan och noterade då att de frodades bra och var i full blom parallellt med att de börjar sätta frö. 

Jag har tidigare förökat dem med sticklingar, vilket är väldigt enkelt. Man kan få ut ganska många sticklingar av en enda reva. De rotar sig snabbt och lätt, men nu tänkte jag samla in några fröer att så.
 
Fröställning hos näva
Fröställning med nästan fulllt mogna frö på näva
 
Nävor är helt hopplösa att ta frö från tycker jag. Det är viktigt att de är helt mogna innan de plockas för annars gror de dåligt eller inte alls. Därför måste man vänta till de är redo. Problemet är bara att när de är redo så skjuts fröerna iväg som från små katapulter från frökapseln så det gäller att ha bra tajming. 
 
Nätpåsa för att fånga fröer

Jag valde att sätta en skir liten nätpåse över frökapseln denna gång för att säkra min fröskörd och idag gick jag ut för att skörda.
 
frö till näva
 
Mycket riktigt så låg där fyra frön i påsen. Nävor ger normalt fem frön men jag noterade att ett av dem aldrig utvecklats så jag fick nöja mig med de fyra. Inte fy skam det heller.
 
I morgon  ska jag ge mig ut och leta fler frökapslar att sätta nätpåse på så jag får ihop lite fler fröer som jag tänker så i mitt nya minidrivhus.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com