Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Nu torkar eternellerna

Nyplockade eterneller
Nyplockade eterneller
 
Eternellerna i min nya snittblomsträdgård har börjat bli skördeklara. Det gäller att passa på dem så de inte hinner slå ut för mycket för de torkar finare om de plockas innan de är fullt utslagna. Skörden kommer säkert att pågå i många veckor framöver. Bara trevligt att gå ut då och då och plocka de nyutslagna.

Det känns lite sådär att klippa långa stjälkar från plantorna, men jag försöker klippa precis ovanför ett bladveck där jag vet att det snart kommer att växa ut fler blommande skott.
 
Det är så det fungerar med de flesta ettåriga blommor. Klipp av blommor med lite själk och gör fina buketter. Snart kommer det nya blommande skott.
 
Eterneller utan blad
 
Av med alla blad för att avlägsna onödig fukt som annars kan bilda mögel under torkningen. Enklast är att dra dem av stjälken genom att dra nedåt men det går såklart också bra att klippa.
 
Eterneller hänger på tork
 
Jag hittade en toppenplats i hallen att hänga upp dem att torka. Hängde upp en kraftig gren och knöt de små buketterna kring den med ett naturfärgat jutesnöre.
Det är en plats jag passerar många gånger varje dag så jag kan njuta av dem också under torktiden.
 
Torkning av allium och honungslök
 
Men självklart går det att torka många fler växter än de som särskilt odlas som eterneller. Här har jag satt överblommade allium och hongungslök på tork i en vas utan vatten. Stjälkarna är så stadiga så de börjer sig inte under torkningen, vilket andra med mer klena stjälkar kan göra.
 
Läs mer i vår artikel om att torka eterneller.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.