Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Patinera nytt trä

Pergola i trä
Jag har några pergolor och växtstöd av trä i trädgården. När de är helt nya tycker jag att det ser väldigt 'nytt' och tråkigt ut när det ljusa träet nästan lyser och sticker ut i omgivningen. 
Visserligen mörkar det med tiden, men har man dåligt med tålamod, liksom undertecknad finns det toppenknep att tillgå som går både snabbt, är billigt och enkelt. Man penslar helt enkelt träet med järnvitriol. Funkar lika bra för impregnerat som obehandlat trä.
 
Träpergola
 
Järnvitriol finns att köpa som pulver i järnaffär eller färghandel. Blandas ner i vatten och sedan är det bara att pensla på. Jag antar det blir någon sorts kemisk reaktion som accelerarar med solljuset och nästan direkt ser man skillnad och efter några dagar ser det ännu bättre ut.
Förutom att patinera träet har det också en viss skyddande effekt. Därtill harmlöst rent miljömässigt.
 
närbild pergola
 
Jag har en pergola som går mellan bostadshuset och gäststugan som med åren blivit lite skev. Härom veckan fick jag hjälp att staga upp den med lite tvärreglar, men det såg hemskt ut med detta nya trä mot det gamla så jag var direkt på och penslade med järnvitriolen.
 
pergola målat med järnvitriol
 
Igår inspekterade jag resultatet lite mer noga. Det var nästan magiskt vad fint det nya träet redan mörkta och nästan helt antagit samma nyans som det gamla som stått där i över 10 år. Men jag såg också direkt var jag missat någonstans. Där hade träet inte alls patinerats.
Det är jättelätt att missa för när man penslar är det som att pensla på vatten. Därför är det inte helt enkelt att se var man penslat och inte.
Nu blandade jag till en deciliter och penslade på där jag missat så snart ser hela pergolan lika patinerad och fin ut.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.