Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Nu börjar rötterna växa ut!

Pelargonsticklingarna har fått rötter som sticker ut i krukan
Jag är så himla nöjd med mitt nya odlingsrum. Det är inte helt klart än men växer där gör det ändå.
 
Odlingsrum med hyllor och växtlampor

Än så länge är det tre hyllor. En eller två till ska det bli. Så snart det är klart kommer bättre bilder. 
 
När jag gick igenom och vattnade nu ikväll såg jag till min glädje att det börjat växa till nya små blad på pelargonsticklingarna jag satte den 30 december i pluggbrätte. Tecken på tillväxt behöver inte betyda att rötter börjat växa ut. Det har jag blivit lurad av allt för många gånger, men det är ett bra tecken som tyder på att sticklingen har gott liv och med stor sannolikhet kommer att bilda rötter inom kort.
 
Vissnade blad på pelargonstickling
Här ser man tydligt tillväxten i form av små blad som börjar bildas i bladvecken.
 
Hos några av dem hade bladen vissnat helt och hållet. Då är det lätt att tro att det är kört, men det behöver det inte alls vara. Det här gäller inte bara när man tar sticklingar av pelargoner utan också många andra växter så ge inte upp för att bladen vissnar. Vänta ut vad som händer några veckor och först om själva stjälken vissnar är det dags att ge upp.
 
Som man ser på bilden ovan syns det tydliga tecken på tillväxt i bladvecken. Jag knipsade därför försiktigt bort de vissna bladen och nu är det bara att vänta och hoppas på att tillväxten fortsätter så kommer säkert rötterna att visa sig ganska snart.
 
Pelargonstickling med rötter
 
En av sticklingarna såg väldigt fin och frodig ut så trots att det bara är nio dagar sedan jag satte dem lyfte jag försiktigt upp krukan för att se om det möjligen syntes tecken på att rötter börjat bildas.
Till min förtjusning såg jag att det redan vuxit ut flera fina, långa rötter.
Det var ganska snabbt särskilt med tanke på säsongen. Ofta brukar det ta 2-3 veckor att få rötter på pelargonsticklingar. Ibland ännu längre. 
 
 
 
Moderplantorna jag tagit sticklingarna ifrån har stått under växtlampa och var i gott skick så det har helt klart haft en positiv effekt. Om man tar sticklingar från plantor som mår mindre bra kan resultatet också bli mindre bra, vilket ju är ganska logiskt. 
 
Pluggbrätte med plats för 35 nätkrukor
 
Den här gången hade jag ganska många sticklingar så jag valde att sätta dem i nätkrukorna som passar perfekt i brättet med 35 celler.
Det är praktiskt både för att man får plats med många sticklingar på ganska liten yta samtidigt som nätkrukorna gör att det kommer in bra med syre till rotningsområdet och risk för övervattning är minimal. Dessutom är det ju jättelätt att se när rötterna börjar växa ut jämfört när man sätter sticklingar i en vanlig kruka.
 
Även om nu rötter börjat växa ut får sticklingarna stå kvar en vecka eller två så att de får fler och kraftigare rötter och börjar växa lite mer innan jag planterar om den i pelargonjord i lite större krukor. 

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.