Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Sista besöket på Fibrex nurseries

Besök på Fibrex nurseries
Jag är verkligen glad att jag hade möjlighet att en sista gång besöka specialodlaren Fibrex nurseries utanför Stratford-upon-Avon tidigare i veckan. 
 
Nationalsamlingen av pelargoner med zonarticpelargoner
 
Efter 65 år lägger detta pelargonernas Mecka ner. Här fanns tills nyligen den brittiska nationalsamlingen för pelargoner, murgröna och ormbunkar. Dessa samlingar är nu utspridda på olika håll i landet där RHS Wisley Gardens väster om London nu har tagit över större delen av pelargonsamlingen.
Bilden ovan visar en del av nationalsamlingen där gruppen zonarticpelargoner visas. Jag är sååå stolt att de valt att visa flera av de sorter jag korsat fram här. 
 
Lena och Ursula på fibrex nursery
 
Fibrex har sedan decennier varit stället dit de mest namnkunniga förädlarna av pelargoner kunnat få Ursulas kunniga feedback varefter de i många fall kunnat bli tillgängliga att köpa för hugade pelargonister. Det är verkligen en era som nu går i graven.
 
Zonarticpelargon Unicorn Hot Butter
Zonarticpelargon 'Unicorn Hot Butter'

Jag hade hoppats få med mig några av de många speciella sorter de har haft i sin samling och samtidigt också hitta några av de sorter jag själv korsat fram som jag av olika anledningar inte har kvar längre och kunde resa hem med flera pärlor. Inte minst är jag väldigt glad att återse zonarticpelargonen 'Unicorn Hot Butter' som har en fin gul färg som ses på bilden ovan. Med ålder bleknar dock blomman till en ljusare gul nyans.

Ursula på Fibrex nursery
 
Allra mest uppskattade jag dock ett långt samtal med Ursula som drivit stället de senaste decennierna. Hon började hjälpa sin mamma i växthusen redan som tioåring och hela hennes liv finns här. Nu drar hon sig tillbaka från det tunga arbetet. Men inte kan hon släppa pelargonerna. Hon kommer fortsätta genom att att hjälpa till i ett närliggande nursery där många av pelargonerna i samlingen nu fått ett nytt hem.
Samtidigt såg hon minst sagt nöjd ut när hon berättade om det nya 'lilla' växthus som nu byggs i hennes trädgård där det säkert kommer att rymmas ganska många sorter också framöver.
 
Thank you Ursula for your fantastic work over the years, and good luck with future projects!
 
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.