Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Skörd av saffran

Plocka saffran
Ibland har man tur. Vi fick nästan dubbelt så många lökar av saffranskrokus som vi hade beställt. Då var jag ju 'tvungen' att skaffa några fler än jag tänkt från början.
På en plats där det bara växer kirskål lade jag ut en markduk och ställde upp pallkragar. Ett väldigt mycket trevligare alterantiv till kirskålen. Markduken kommer att få ett fint lager av flis så det blir lite finare. I bästa fall kan jag nu om några år ta bort det hela och få en yta utan kriskål, men det lär dröja.

För nästan precis två veckor sedan, den 28 oktober fick jag hjälp av två kollegor att plantera dem.
 
Saffranskrokus i pallkrage

Jag hade inga illusioner om att det skulle gå så här snabbt, men igår när jag gick förbi var där fullt av lila blommor. På bara två veckor!!!
 
På förmiddagen idag var det dags så jag begav jag mig ut med knädyna och en skål.
Jag vill inte påstå att det gick fort, men det var väldigt meditativt att i den varma novemberdagen med silande sol plocka de lysande orangeröda pistillerna. Doften från blommorna var dov med en aning av mysk vilket inte gjorde det mindre angenämnt.
 
Pollinerare på saffranskrokus
 
Under plockandet kunde jag konstatera att jag inte var ensam där bland krokusarna. I väldigt många blommor satt bin, humlor och andra flygfän som uppenbarligen passade på att få tag på lite pollen. 
 
Plocka saffran
 
Saffran på tork

Det blev en bra hög som nu ligger på torkning.
Det ska bli extra kul med saffransbaket i år med egen saffran i degen.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.