VINTER-RENSNING upp till 60%
Fakta & Råd

Skördedags på kontoret

skörd av basilikablad
Ja, det var väl ingen jätteskörd, men ändå lite trivsamt att få börja skörda från vårt supersmarta Nutritower.
Det är ett odlingstorn där man odlar i hydrokultur. Helt automatiserat med belysning och pump som med jämna mellanrum skapar ett härligt porlande ljud när vattnet strömmar genom krukorna.
 
Nutritower odlingstorn för hydrokultur
 
Vi satte upp vår Nutritower för några veckor sedan och började med att plantera några färdiga plantor i den. Nu har vi fyllt på med nya frösådda plantor som har satt igång att växa för fullt. Sallat, pac choi, citronmeliss, basilika av olika slag, persilja, ruccola och mycket annat.
Nutritower har 32 krukor så det finns plats att odla många olika sorters grönt och kryddigt. Faktum är att odlingsytan motsvarar vad man kan odla på ca 5 kvm i traditionell odling.

Vi har också sått både gurka och tomat i några av krukorna. I de odlingstorn vi sett hos vår leverantör växer de bra och ger ordentligt med skörd. Nu väntar vi ivrigt på egen tomat- och gurkskörd även om vi inser att det lär dröja ett tag.
 
skörd av basilika i hydrokultur

Jodå, det var vår första skörd jag fick äran att bärga idag. Den bestod i några kvistar basilika som fick följa med hem för att krydda min middag.
Självklart passade jag på att göra några sticklingar av min skörd för att få en egen ny basilikaplanta här hemma.
 
 

Är det någon kryddväxt som är enkel att föröka med sticklingar är det just basilika.
 
sticklingar av basilika

Jag gjorde det enkelt för mig och satte ned dem tillsammans i en kruka med en blandning av såjord och blomjord så det blir lagom lätt för rötterna att växa till i samtidigt som det sedan finns lite näring och substans i jorden så de kan växa vidare utan omplantering.
Jag vattnade och ställde ner krukan i en plastpåse och slöt till upptill för att hålla fukten kvar och ställde den under växtlampan i mitt odlingsrum där den får sällskap med mina övriga frösådder och sticklingar.

Plastpåsen är försluten just nu men jag kommer att öppna upp den i morgon för att vädra så det inte blir allt för fuktigt. 
Får man bara till rätt balans med hög luftfuktighet utan att det blir allt för fuktigt så att sticklingarna ruttnar går rotningen jättesnabbt och plantorna börjar växa till.
Jag räknar med att det tar 7-10 dagar innan jag tar bort plastpåsen och ställer basilikan direkt under växtlampa i köket bland mina andra kryddväxter.
 
Hur basilikan smakade? - Jättegott såklart som all egen skörd :)
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.