Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Stoppa ohyran med växtspa

sötpotatis planta
Sötpotatissticklingarna har rotat sig fint och de borde egentligen ha fått ny kruka för några veckor sedan.
 
blad sötpotatis
 
Idag tänkte jag sona min misskötsel men när jag började kika närmare på plantorna såg de inte helt ok ut. Lite torrt var det också i krukorna. Ja, ja, jag skäms...
 
Jag vet sedan tidigare att sötpotatis tyvärr har lätt att få spinn och också är en favorit för bladlöss så jag detaljstuderade bladen för att se om jag fann någon ohyra, men hur väl jag än kikade kunde jag inte se att där fanns någon.
Men bladen såg väldigt mycket ut som blad med spinn kan göra. Lite dammiga och slaka, så jag vågade inte chansa på att låta dem komma i kontakt med de andra växterna som jag nu börjat flytta ut i växthuset.
 
ads
 

Ohyrebekämpning i växtspa

Istället behövde de placeras i karantän långt ifrån andra växter. Då kom jag på att de kunde isoleras och samtidigt få en riktig spabehandling.
Spinn trivs väldigt bra när det är torrt och varmt. För att göra det riktigt otrivsamt för eventuella spinnkvalster på plantorna fixade jag till ett litet växtspa med extra hög luftfuktighet.
 
 
  • Jag började med att se till att jorden i krukorna blev ordentligt genomvattnad.
  • Sedan fick plantorna en mycket noggrann sprayning av växtsåpa. Under bladen, i bladvecken, i bladfästet, på översidan, i toppen av plantan och på alla andra ställen så att hela plantan kom i ordentlig kontakt med såpan.
  • Jag bottnade en halvgenomskinlig plastback med lecakulor ett par centimeter och fyllde upp lika högt med ljummet vatten.
växtspa
  • Därefter ställde jag ner krukorna i lådan.
växtspa med plast över
  • Plastbacken fick ett lock av plastfolie för att stänga inne så mycket fukt som möjligt och samtidigt släppa in ordentligt med ljus.
Backen står nu i mitt köksfönster så att plantorna får bra med ljus men inte stark sol.
Jag tänkte låta dem stå där någon vecka, vattna och se till att luftfuktigheten förblir ordentligt hög för att se om bladen ser fräschare ut. Troligen blir det en ny omgång med växtsåpan då och sedan får de stå några dagar till i sitt växtspa för att vara på säkra sidan.
 
Nu håller jag tummarna för att de piggnar på sig.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.