Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Stötta fruktträden

Många kart på äppelträdet
Många kart på äppelträdet
Så här i värmen blir det inte mycket trädgårdsarbete gjort. Inte hos mig i alla fall.
 
Att vattna är inte att tänka på och de flesta växter mår när det är så varmt och torrt allra bäst om de får vara ifred,. Det gäller också gräsmattan som definitivt mår bäst om den får växa några centimeter extra innan den klipps.
 
Men fruktträden behöver hjälp just nu. Inte med vatten, om det inte är ett nyplanterat träd, utan de behöver stöttning av grenarna som i alla fall hemma hos mig är överfulla med fruktkart just nu.

Det här året är lite som en paradox. Jättelång vinter, ingen vår men extremt riklig blomning och fruktsättning och så blir det så torrt så mycket av skörden uteblir ändå.
 
Både unga fruktträd som har lite tunnare grenar och de lite äldre som börjar få mindre spänst i grenarna kan ha god hjälp av stöd som avlastar nedtyngda grenar nu när frukterna börjar växa till.
 
Äppelträd med tunga grenar av frukt
 
Här hemma har vi mest väldigt gamla äppelträd. Sedan vi flyttade hit för 11 år sedan har ett par grenar givit vika och fläkts av trädet. 
Ett av träden var i extremt dåligt skick redan innan, men dessa händelser fick mig att inse hur viktigt det är att ge lite stöd de år fruktmängden är riklig.
 
En stötta behöver inte vara särskilt komplicerad. Man kan sätta två brädor som en klyka under den gren som ska stöttas och trycka ned dem lite i marken för stabilisering. Var försiktig och lyft inte grenen mer än vad som känns naturligt.
 
Tunga äppelgrenar stöttade av en stege

Idag när jag kom hem efter jobbet gick jag ut och hjälpte ett av mina fina äppelträd  som fick stöd av en gammal stege.
 
Ett annat sätt att avlasta trädet är genom att ta bort överskottsfrukt.
När det är trångt på grenarnas kommer många av frukterna att falla utan att mogna så det är ingen idé att vara girig och tro du får mer frukt om du inte gallrar.
Om du istället tar bort lite frukt så både minskas tyngden och du får fler fina, stora frukter som slippit trängas. Mer om hur du gallrar kan du läsa här.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.