Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tulpanlök och dahliaknölar

Dahliutställning De Tuliperij
Det har varit några intensiva veckor som det av någon anledning alltid brukar vara så här års. Fokus just nu är förberedelser inför vår utställning på Elmia Garden nästa vecka där vi ser fram emot att träffa en massa trevliga kollegor i branschen.
 
Men jag måste ändå passa på att skriva om den spännande resa jag var på för ett par veckor sedan. Då besökte jag vår lökleverantör nere i Holland där jag både fick möjlighet att se hur de jobbar från skörd till lagring och paketering och följa arbetet ute på odlingsfälten där de provodlar och producerar lökar och knölar till de växter som ska planteras i vår.
 
Lager med tulpanlökar
 
Hyacintlökar
Se så vackra hyacintlökarna är!
 
En imponerande verksamhet där att se lagret med så många, men också så vackra lökar. Det är extremt noga med hur de tas om hand och lagras efter skörd för att hålla den bästa kvaliteten.
Kravet på luftfuktighet och ventilation varierar dessutom mellan olika slags lökar. 
 
Nyskördade tulpanlökar
 
Sam visade också upp några lådor med nyss skördade tulpanlökar han berättade är en helt ny sort. Det tar några år att utveckla nya sorter. Olika sorters tulpaner korsas. Fröerna sås och löken ska växa till och bli tillräckligt stor för att blomma. Sedan görs urvalet och eftersom varje enskilt frö kan ge olika resultat kan det vara så att det är en lök som sedan behöver förökas upp till många, många för att om ett antal år komma ut på marknaden.
Han berättade han börjat med en liten näve av just denna sort och sedan år för år förökat upp den och om något år eller två är det kanske dags att släppa den för försäljning.
 
Tulpanlök som delat sig och blivit två lökar
 
Här ser man tydligt hur en lök har blivit två. Sakta men säkert...
 
Odlingsfält för dahliaknölar
 
Vi besökta några odlingar av bland annat dahlia och pion. Man skulle ju kunna tro att det skulle vara färgexplosioner utan dess like, men nej så var det inte. Knopp och blommor klipps ner direkt för att ge mer kraft till lökar och knölar att utvecklas.
 
Skörd av dahliaknölar
 
Här visar Sam ett exempel på hur en dahliaknöl kan se ut när den grävs upp. På det här fältet tilläts några rader att blomma för att kontrollera sortäktheten. En del i kvalitetskontrollen så att vi hobbyodlare ska veta att det är rätt sort.
 
Dahliaodling
 
Som avslutning besökte jag De Tuliperij, en utställning med över 600 dahliasorter.
Hit skickar många odlare sorter för provodling och utvärdering samtidigt som kvaliteten testas avseende sortäkthet och stabilitet (att sorten ser likadan ut över tid hos alla plantor)

Förutom att det var stekande hett var det väldigt jobbigt att se den ena sorten efter den andra som jag bara måste ha! Men också väldigt intressant där jag nu kunde se över och få ett bra underlag till vårt nya sortiment av dahlior till 2023. Så håll utkik, spännande nyheter utlovas!
 
Dahlia 'Kick off'
 
Här är en ny favorit 'Kick off'
 
Ny dahliasort utan namn
 
Det fanns ju några att se så det blev många favoriter. Denna har ännu inget namn utan odlas nu för utvärdering. Snygging!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.