Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Två håriga kryp och en svamp

Ulliga, vita bladlöss, Eriosoma
Liten och luden kan ju låta gulligt värre men kanske inte i alla lägen.

Hårig sak nr 1

Idag när jag passerade mitt gamla gråpäronträd noterade jag att nästan alla blad hade röda fläckar som jag inte lagt märke till innan. Det gjorde mig lite förvånad eftersom jag tycker jag är hyfsat observant när det gäller att se avvikelser och förändringar på växter, men det kan ha varit något i färgen som blivit intensivare senaste tiden och jag har inte haft varit i trädets närhet på ett tag.
 
Jag studerade fläckarna lite närmare och insåg att det var rost, päronrost. Tråkigt såklart men inte något att gripas av panik för eftersom det inte gör jättestor skada på kort sikt i alla fall och inte går att göra så mycket åt. Läs mer om päronrost här
 
 baksidan av ett blad med päronrost

Jag vände på bladen för att se hur fläckarna såg ut på baksidan och det var ju lite speciellt. Där var en utbukning där svampen mognat och något som närmast kan likna med håriga utskott som slingrade sig ur knoppen

Hårig sak nr 2

vit hårig larv till bladstekel, Eriocampa
 
Jag fick ett par bilder av Linda hon tagit i helgen. Något vitt och hårigt/luddigt satt på undersidan av ett blad. Vi sökte efter något liknande på nätet. Gissningarna var att det var någon typ av svamp med mycel men det kändes inte riktigt rätt ändå. Vi noterade sedan det såg ut som att bladkanten där den satt var äten på och hittade till slut något liknande på en nordamerikansk sida.
Där framgick att det var en sorts bladstekel, Eriocampa juglandis.
 
Hårig vit larv Eriocampa
 
Det amerikanska namnet på den var Butternut woolyworm. Vet du något mer om den så hör gärna av dig.

Hårig sak nr 3

Woolly Aphids, ulliga bladlöss, Eriosoma täcker en gren
 
Inspirerad av Lindas bild letade jag upp några bilder jag tog i juni när jag gick i skogen en bit bort. De är verkligen håriga, eller ludna kan man kanske säga. Jag trodde  även här först att det någon sorts svamp med yvigt mycel, men inser efter en del research att det är något som på engelskspråkiga hemsidor benämns Woolly Aphids, ulliga löss (inte ullöss som heter mealybug på engelska).
 
Långa, vita hår på ulliga blalöss, Eriosoma
 
Troligen ett släkte som heter Eriosoma men mer information än så har jag inte lyckats få fram. Något som vet mer?
 
ullig bladlus
 
Letade vidare i mitt bildarkiv och hittade denna bild jag tog juni förra året som nu vid närmare granskning faktiskt visar ganska tydligt att det är löss det handlar om.
Även detta angrepp var på någon slags try, Lonicera så det verkar som att denna typ av löss är mer eller mindre värdspecifik.
 
Jag tycker i alla fall att de är ganska vackra (så länge de inte kommer hem till mig i alla fall).
 
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.