Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Utplantering på gång

Sommarväxthus med tomatplantor
Efter en ovanligt sval vår är äntligen vårvärmen här. Inte så det är värmebölja direkt för det är ganska svalt i vindarna, men nattemperaturen verka här i Mälardalen i alla fall hålla dig på säkert avstånd från 0 grader.
 
I växthuset är det löjligt trångt. Där står tomater och andra förodlade växter som ska ut eller planteras upp i större krukor. Köksträdgårdens odlingslådor är redo för sådder och småplantor och det känns som allt behöver ske på en gång.
 
Sommarväxthus med tomatplantor
 
Äntligen har jag fått lite ordning på mitt sommarväxthus. Det var fullt med bråte, gamla krukor med jord och allmänt rörigt så det krävde en liten insats minst sagt. Men nu äntligen är det i skick så att jag har kunnat börjat ställa ut uppskolade tomater, chili och gurka där. Det var i grevens tid för det är verkligen knökfullt i mitt vinterbonade växthus så det är minst sagt svårt att ta sig fram därinne.
 
Dahliaknölar på tillväxt
 
Det är inte bara fullt på golven. Hyllorna under växthusborden är också fyllda med växter. Där står bland annat dahliaknölar på tillväxt.
 
Gladiolusknölar drivs i odlingslådor
 
Gladiolusen som jag satt ner i jord i brätten har vuxit enormt bara senaste veckan så den behöver planteras ut snarast.
De två lådorna till vänster är nya knölar jag köpt i år, de i stora lådan är knölar jag övervintrat och det lilla brättet till höger är små bäbis-gladiolusar som jag satt på tillväxt. De växer ut som små sidoknölar på de stora knölarna. När jag grävde upp dem i höstas kunde jag bara inte motstå att spara och prova plantera dem. Jag är imponerad att de redan hunnit bli så stora, men det lär ta ett par år innan de blommar. Men kul att följa dem och se hur det går.
Bara ett 'litet' problem: Jag har ingen rabatt klar för dem ännu...
 
Jättevallmo, delad perenn
 
Men inte har jag tid att gräva rabatter just nu. Linda kom förbi med en kruka full med småplantor av jättevallmo som inte får plats hos henne längre. Jag hittar säkert någonstans att sätta dem. Ska bara gräva lite...
Började med att plantera dem i krukor så de står sig och kan växa till tills det är dags att sätta ut dem i en rabatt.
 
Hängpelargon PAC Viva Caolina
 
Nu äntligen går det att sätta ut lite krukor med köldtåliga växter. Först ut är den fantastiska hängpelargonen 'PAC Viva Carolina' som blommat sedan länge inne i växthuset. Hon har fått komma ut på dagarna en tid och idag premiär att få övernatta utomhus.
 
Lotion och tvål, Lena Linderholm Grevinnans Rum
 
Slutligen ett tips på en serie nya produkter vi släpper i morgon som doftar helt fantastiskt av viol.
De är jättesköna att använda och jag får inte nog av doften.  Det är lotion och tvål samt en perfumolja i en doft av viol som vi nu lanserar i samarbete med Lena Linderholm och Grevinnans Rum. Håll utkik i webshopen bland våra presenttips! Ett tips för Mors Dag.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.