Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vårkänslor och oväntade sticklingar

Sidoskott som sticklingar av balsambulbine
Det är nästan löjligt hur olika det känns en solig dag jämfört med en grå dag så här års. När solen skiner dras jag ut och går och spanar efter vårtecken i trädgården. 

Växter i växthus i februari
 
Tyvärr dröjer det väl ett tag till innan 'vårbruket' drar igång på allvar ute, men i växthuset börjar tillväxten ta fart bland pelargoner och annat som övervintrats där. 
Planen är att ställa ut en del tidiga sådder där så snart det blivit lite varmare och när det börjar bli lite för trångt inomhus.
 
Blommande balsambulbine i kruka
Så här såg min balsambulbine ut i början av december, fullt med blommor.
 
I växthuset kikade jag lite extra på den häftiga balsambulbinen jag grävde upp i höstas och satte i en stor kruka för övervintring.
Den fortsatte att blomma länge, men nu hade den blommat över. 
 
Sidoskott balsambulbine

Mer intressant var det när jag började kika nämare i krukan där jag tydligt kunde se hur den bildat sidoskott. Jaha, vad gör Lena då? Börjar pilla och lirka såklart! 
Utan att bruka allt för mycket våld lyckades jag få loss tre mindre sidoskott med rötter och tre utväxter utan rötter.
 
Sidoskott, sticklingar balsambulbine

De med rötter planterade jag i kruka där de får stå kvar i växthuset medan de tre utan rötter fick följa med in och sättas på 'rotning' på en av mina odlingshyllor i ett minidrivhus. 
Balsambulbine är en av mina nya favoriter, vilken fantastiskt fin växt och vilka blommor!
 
Blommande grenar av forsytia i vas
 
För 10 dagar sedan gick jag ut och klippte några grenar från min forsythia och plockade med mig in.
Nu står de här och fullkomligt lyser med fullt utslagna blommor i en vas på matbordet. Snacka om vårkänslor!
Läs gärna våra tips om vilka grenar du kan börja driva inne, vilken månad och hur du gör rent praktisk i vår artikel Driva kvistar i blom inomhus.
 
 
Vårblommande lökväxter i kruka
 
Lökarna i kruka jag köpte med hem härom veckan är verkligen fina. Jag har ställt dem svalt på glasverandan på kvällarna och när jag inte är hemma för att förlänga blomningen maximalt. 
I säsong hittar du lökar i kruka i webhoppen.

Du missar väl inte vår podd?

Vi har just lagt upp vårt första poddavsnitt och hoppas det blir fler framöver. Avsnittet handlar om förodling. Lyssna gärna och tyck till om innehållet och hör gärna av dig med frågor eller ämnen du vill att vi tar upp.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.