Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Klippa bort vissen gren på rhododendron?

Fråga

Rhododendron med vissen gren
Jag har en rhododendronbuske där en gren verkar skadad. Barken ser skavd ut på ett ställe. Bladen ser vissna ut och hänger men grenen känns fortfarande spänstig när jag försiktigt bänder lite på den. Finns det hopp om att den tar sig eller är det bara att klippa bort? /Tor

Svar

Hej Tor!
 
Nej, det ser ju inte så fint ut. Vore jag du skulle jag klippa bort den skadade, fula grenen. Då bildas nya skott hos plantan som inom något år tar över platsen där den fula grenen nu sitter.
Använd en väl rengjord vass sekatör så att du får ett fint snitt som snabbt kan läka utan risk för att bli infekterat från växter du tidigare klippt.
 
För optimisten finns ett alterantiv: Det är att vänta förbi midsommar för att se om tillväxten tar fart i den vissnade grenen. Jag fick detta tips för många år sedan och var då ganska skeptisk till om det verklign fungerade.
Samma år noterade jag en vissnad gren på min junimagnolia som då ännu inte var så stor. Jag tänkte jag följer rådet och ser vad som händer och otroligt nog; strax före midsommar började grenen knoppas och är idag en fin gren på mitt numera ganska stora träd.
 
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.