Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Prydnadsbuske som inte blommar

Fråga

Hej!
Jag har haft en paradisbuske i många år. Den är stor nu och ser väldigt pigg ut, men problemet är att den inte längre sätter blomknoppar och blommar.
Första åren blommade den med vackra blommor men sen har det inte kommit vare sej knoppar eller blommor.
Vad kan felet vara? Pysslar om den och ger den gödning, vattnar om det är torrt. Men inte att jag får den att blomma.
Tacksam för hjälp!
Sylvia
 

Svar

Blommande paradisbuske
Paradisbusken blommar ymnigt i juni.
 
Hej Sylvia!
Jag tror det är en kombination av två faktorer som gör att din paradisbuske blomstrejkar. En tredje orsak verkar inte vara fallet hos dig.
  • Buskar som i övrigt växer frodigt får förmodligen för mycket kväve. Det gynnar tillväxt och skott, men sker på bekostnad av blomningen. Förmodligen ger du busken kväverik gödsel, kanske också färskt gräsklipp?
    Gå över till kogödsel i stället. Den är rik på kalium och fosfor som gynnar blomknoppssättningen. Ge en giva på våren och en giva i slutet av sommaren, då blomknopparna anläggs.
  • Både prydnads- och bärbuskar blommar mest på unga skott. Håll därför din buske ung genom att inte låta något skott bli äldre än fem år. Skär bort de äldsta skotten ända nere vid basen. Gör som rutin att ta bort de äldsta grenarna kommande år, rätta tiden är under sensommaren i juli till september.
  • Ett tredje alternativ när prydnadsbuskar inte blommar är hårda vintrar och sen frost, som skadar blomknopparna. Men då borde du ha sett att busken har blomknoppar som inte vill slå ut, blir bruna och faller av.
Hoppas nu din paradisbuske kommer på blommande kvist igen! 

Vänliga hälsningar
Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.