Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Frågor & Svar / Jord och gödsling

Vad är skillnaden på vermikulit och perlit?

Fråga

Hej!
Jag har hört att det ska vara bra att blanda in perlit i jorden när man tar sticklingar. Men nu ser jag på er hemsida att ni har ett annat material också, vermikulit. Vad är skillnaden och vilken ska jag välja?
Jag ska sätta sticklingar av murgröna inomhus.

Undrar Maria Jacobsson

Svar

Hej Maria!
Båda dessa naturliga material har en god förmåga att ge en luftig jord, vilket är viktigt vid både frösådd och rrotning av sticklingar.
 
Perlit och vermikulit till odling
Perlit till vänster känns igen som vita små korn i jorden. Till höger vermikulit som mer liknar skimrande små korkbitar.
 
Jag rekommenderar perlit om du bara ska rota sticklingar, då det har en lite stadigare struktur. Vermikulit är däremot bästa valet om du sår mycket frön. Du hittar dessa suveräna material under Substrat för sådd och sticklingar.

Så här fungerar dessa båda jordförbättrare.

Perlit till odling

Perlit till odling av sticklingar och frösådd
De porösa perlitkornen har en fantastisk förmåga att underlätta rotning. 
 
Perlit är ett vulkaniskt, lättviktigt mineral som hettats upp, expanderat och blivit vitt och poröst, som söndersmulad frigolit. Det är sterilt med neutralt pH och varje korn har en stor yta, täckt av små ihåligheter.
Detta ger jorden en stor syre- och vattenhållande förmåga och samtidigt en låg vikt. 
 
Perlit som odlingssubstrat till pelargonsticking
Här syns lyckad rotningav pelargonstickling med perlit i jorden. Många tycker de vita kornen förfular och tror att det är plast, men vet man att det är ett naturligt material är de lätta att acceptera.

Perlit tillsätts jorden för att göra den luftigare, vilket framför allt bidrar till bättre rotning av sticklingar. Men det är också suveränt att blanda i jorden till frösådder. 
Ett annat användningsområde är att blanda in i planteringsjorden till växter i utekrukor som ska övervintra, då det har en god, isolerande förmåga.
Till sticklingar blandas såjord eller kokossubstrat med ca hälften perlit. Till frösådder blandas såjorden med ca ¼ perlit. Till utplanteringsväxter är en lagom inblandning ca 10 %.

Vermikulit till odling

Vermikulit till odling av frön och sticklingar
Vermikulit skimrar vackert och känns nästan viktlös. 
 
Vermikulit är ett poröst och fuktigbevarande mineral som framställs genom upphettning av en glimmerliknande bergart som tillhör silikatgruppen av mineraler (jordens vanligaste bergart). 
Vermikulitens porösa struktur kan både ta upp och avge fukt. Det är också sterilt med neutralt pH. 
 
Täckning av frösådder med vermikulit
Genom att täcka frösådderna med vermikulit hindras fukten att avdunsta och temperaturen utjämnas i såjorden.
 
Genom att täcka frösådder med vermikulit får man ett fuktigbevarande, luftigt täcke som samtidigt jämnar ut jordtemperaturen, hindrar algbildning och lindrar gassande sol. Det reflekterar samtidigt ljuset och underlättar för ljusgroende frön att gro då de täcks mycket tunt.
 
Vermikulit är perfekt till att täcka frösådder som står ute.

Vermikulit kan också blandas i jorden för en mer luftig struktur vilket särskilt gynnar rotbildning av sticklingar och unga fröplantor. Det har också en förmåga att ge jorden lagom fuktighet då det suger upp överflödigt vatten och håller fukten i jorden utan att den blir blöt. 
Blanda i proportion 50/50 av såjord och perlit. Täck ljusgroende frön med ett tunt lager, mörkergroende frön med ett lite tjockare lager.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Liknande frågor

Fler frågor ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com