Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur får man bort mossa i gräsmattan?

Fråga

Finns det något universalmedel mot mossa i gräsmattan? Vi har både soligt och skuggigt läge och det är mossa på båda ställena. Har testat något järnpreparat men tyckte mossan kom tillbaka efter ett tag. Hälsar Ingemar i Solna

Svar

Gräsmatta utan mossa
En smaragdgrön, mossfri matta är drömmen för många. Det gäller att gynna gräset så kommer mossan att dra sig tillbaka.
 
Det enda långsiktigt hållbara sättet att bli av med mossa är att gynna gräset. Det gör du så här:
*Viktigast av allt: gödsla med kväve som gynnar gräsets tillväxt på bekostnad av mossan. Hönsgödsel är en bra kvävekälla, liksom gräsklipp. Låt alltså gärna gräsklippet ligga kvar. Det kan se skräpigt ut precis i början, men det försvinner väldigt fort och ger mull och näring. Hönsgödsel är starkt och strös ut precis före kraftigt regn, annars måste du vattna rejält efteråt. 
*Om jordmånen är mager kan det vara idé att dressa gräsmattan med mullrik, komposterad gödning som gör jorden livskraftig och därmed sätter fart på gräset. En mineralrik giva av stenmjöl kan också berika gräset om jorden är utarmad av mångårig odling.
*Klipp gräset ofta men lite i taget. Det gynnar gräsets skottillväxt. Robotgräsklippare har en mycket god effekt mot mossan eftersom den håller gräset i god tillväxt.
*Klipp inte gräset vid torka, vattna sällan men rejält om torkan är ihållande.
*Undvik att räfsa i gräsmattan där det finns mossa, det sprider bara mossan, som har svaga rötter och förökar sig med växtdelar och sporer.
*På en skuggig plats kan det vara idé att stödså nytt gräs som är skuggtåligt
 
Med de här enkla råden får ni säkert långsiktig bukt med mossan. Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.