Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kan vatten från tak vara skadligt?

Fråga

Hej!
Vi byter hängrännor på huset och tänker ta tillvara regnvattnet i  tunnor. Men taket är av eternit och jag är orolig att det förorenar vattnet. Vi tänker använda regnvattnet i trädgården, också till ätbara grödor.
Kan regnvattnet föra med sig giftiga ämnen från eternittaket, som ju innehåller asbest?

Undrar Gunilla

Svar

Regnvatten samlat i zinkbalja
Det är både smart och vackert att samla regnvatten för trädgårdsbevattning.
 
Hej Gunilla!
Denna fråga har undersökts av Naturvårdsverket och Uppsala universitet, som inte funnit att dessa låga halter av asbest som kan följa med i uppsamlat vatten är otjänligt för vattning i trädgården.
Man har också undersökt vatten från andra slags tak, med tänkbart läckage av koppar, zink, humusämnen etc.
Resultatet var att halterna var ytterst låga, då vattnet passerar snabbt och inte hinner laka ur ämnena i några högre halter på sin väg. Vissa ämnen kan till och med anses vara gödslande, som zink och humus.
Asbest från eternittak är inte gifitgt i sig. Det är när ämnet torkar och smular till vassa fibrer som det blir mycket farliga att andas in, då de kan skada lungorna och ge lungcancer. 
Däremot ska man vara försiktig med att använda vatten efter taktvätt med rengöringsmedel som mossfri etc. Dessa medel har en hämmande effekt på organisk tillväxt.
I artikeln Samla regnvatten får du flera tips om hur ni kan ta tillvara skänken från ovan!
 
Hälsar Karin Elmberg, hortonom
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.