Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Frågor & Svar / Bevattning

Beläggning på bevattningsmatta

Fråga

Utfallning och beläggning på kapillärmatta

Hej!
Jag odlar med självsugande kapillärmatta, för att underlätta vattningen av mina sticklingar och kryddörter. Men mattorna blir snabbt fula, det ser ut som mögel. Jag har tvättat dem flera gånger, men det kommer tillbaka. Odlar i olika jordar och det verkar inte spela någon avgörande roll. Vad gör jag för fel? Är möglet farligt för plantorna? Det ser i alla fall trist ut.

Undrar Fanny

Svar

Hej Fanny!
Det händer tyvärr ibland att det blir en påväxt på bevattningsmattor efter ett tag. Den varma, fuktiga, ljusa miljön gynnar många alger och svampar. De kommer dels från luften men också från jorden vi odlar i. De hämmar inte växternas utveckling, men ser tråkigtt ut.
När man odlar större växter blir det ett mindre problem då deras kraftigare rotsystem orkar suga upp vatten och näring i en jämn takt, de skuggar också markduken från ljuset. Vid frösådder och sticklingar är det däremot svårare att undvika problem med svamp och alger med denna odlingsmetod. 
På dina bilder syns också kristallina samlingar kring krukorna. Det är överskott av näringsämnen eller kalk som dränerats ur krukan och sedan fälls ut som kristaller kring krukkanten. Det tyder på ett överskott av näring eller kalk i jord eller vattnet.

Gör så här:
 • Minska vattenmängden i vattenmagasinet så att mattan är bara precis lite fuktig men inte blöt. 
 • Likadant med krukjorden: vattna upp vid starten men inte så att jorden är genomsur, utan bara precis lätt fuktad så att kapillärkraften från mattan kan börja verka. Jordytan ska helst vara torr, så att luft kan komma till.
 • Använd näringsfattig jord till frösådder och sticklingar. Sticklingarna kan också rotas i kokossubstrat som inte innehåller några mikrobiella komponenter.
 • För större växtslag, använd luftig kvalitetsjord med grov struktur som lättare torkar upp mellan vattningarna och ge rötterna syre. 
 • Låt mattorna med jämna mellanrum torka upp om du odlar i längre perioder med mattan. Jorden i krukan kan annars bli för blöt. Det gäller särksilt sticklingar som ännu inte fått rötter, eller har ett mycket litet rotsystem. Torkan kommer effektivt att hindra svampspor att få fäste.
 • När mattorna ser fula ut är de enkla att rengöra. Lägg dem i en hink med 1 msk ättika och 1 msk såpa per liter ljummet vatten. Såpan rengör och ättikan sänker pH, vilket är starkt anti-mikrobiellt och löser upp eventuell kallt om man använder hårt vatten. Gnugga dem försiktigt efter ungefär en kvart. Skölj och häng mattan att torka. Nu kan den användas på nytt!
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg
 
Foto: Karin Elmberg och Fanny Vikström
Kommentarer ()

Liknande frågor

Fler frågor ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com