Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Larver i plommonen!

Fråga

Hej!
Vad ska vi göra åt larverna som förstör våra plommon? Vi har både gula Reine Claude och Jubileum. Det går inte att komma åt att plocka dem eftersom larverna finns inuti plommonen. Man upptäcker den inte förrän man biter i frukten, inte kul...
 
Hälsar Ann-Britt i Karlshamn

Svar

Fjäril av plommonvecklare med feromonfälla
 
Ni har besök av den vanliga men otrevliga plommonvecklaren, Cydia funebrana. Det är en liten ljusbrun fjäril (1 cm i vingspannet) som svärmar och lägger ägg i de små plommonkarten under försommaren.
Man ser sedan en liten pärla av stelnad fruktsaft som sitter på det omogna plommonets skal. Det är ingångshålet vid äggläggningen. Larven utvecklas sedan inuti frukten och tar sig inte ut förrän plommonen börjar mogna. Angripna frukter brådmognar ofta. 
Enda sättet att få bukt med djuret är att hindra äggläggningen under senvåren/försommaren. Man använder då en så kallad feromonfälla. Feromoner är kemiska, naturliga doftämnen som insekterna känner av. Genom att locka till sig hannarna av plommonvecklaren med honligt dofthormon i en fälla fastnar hannarna bokstavligen i klistret. Fällorna hängs upp efter blomningen, då fjärilarna svärmar.
Efter några år med fällorna har angreppet naturligt minskat radikalt.
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.