Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Varför gror inte fröna?

Fråga

Jag sådde basilikafrön för flera veckor sedan, men inget har hänt. Vad kan jag ha gjort för fel? Det var nya frön. Det har också hänt när jag sått andra frön ute att ingenting hänt, som dill och sockerärter. Hälsar Micke

Svar

Hej Micke!
Det är alltid ett litet detektivarbete att ta redan på varför frön inte gror. Mycket vägledning finns på fröpåsen. Men här är de vanligaste orsakerna till att frön inte gror:
*Du kan ha sått för djupt. Ett riktmärke är dubbla fröets diameter. De flesta pyttesmå frön ska inte alls täckas, de är ljusgroende. Man fuktar då såjorden och trycker fast fröna mot jordytan så de får kontakt. Basilika gror utmärkt på detta sätt.
*Är sådden för blöt ruttnar fröna och dör. Det är vanligt både vid inomhussådd men också på friland om våren är kall och regnig.
*Temperaturen behöver vara rätt. Växterna härstammar från olika platser på jorden och groningen är perfekt anpassad för att de ska gro vid vissa optimala betingelser. Basilika växer vild i tropiska områden och behöver ha värme för att gro. Investera gärna i en jordtermometer som kan användas både ute och inne.
*Några arter behöver hjälp för att bryta ett hårt fröskal. Vissa kan både behöva filas lite grand och blötläggas några timmar i ljummet vatten. Hit hör luktärt, kanna, sparris, hibiskus och blomman för dagen. Fila med rasp, rivjärn eller nagelfil beroende på hårdhet och fröstorlek. Blötlägg också papegojblomma och bönor.
*Fröet kan också vara gammalt, se artikel om hur länge man kan spara frön här. Nu hade du ju nya frön, så det är ju inte orsaken i detta fall.
Med hjälp av naturliga växthormoner som sätter fart på groningsmekanismerna kan man behandla särskilt kinkiga frön.
Här kan du läsa mer om vad som påverkar fröets groning.
 
Lycka till med nästa omgång basilika!
Hälsar Karin
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.