Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur doserar man rätt näringsmängd i hydrokultur?

Fråga

Vi har startat upp en sallatsodling i hydrokultur utan pump. Plantorna har grott och ser fina ut. De har fått en liten dos av ert allroundgödningsmedel Formulex. Nu undrar jag hur vi ska gödsla vidare? När ska man ge dem mera eller räcker det med en omgång? Hälsar Anke

Svar

Sallatsodling i hydrokultur
Det är inte lätt att avgöra när det är dags att gödsla vid odling i näringslösning. Plantorna växer fort och behöver en allsidig näring under hela växtperioden.
 
Odilng i näringslösning är fantastiskt då man så snabbt kan skörda året runt. Nackdelen är att växterna inte har den buffert som jordodling ger. De är därför mer känsliga för näringsbrist och fel pH kan innebära att närigsämnena inte är tillgängliga (läs gärna mer i vår artikel om växtnäring under avsnittet om pH här.
 
Formulex är en jättebra allroundnäring, så ni har börjat helt rätt. Vårt råd för hela kulturtiden är att börja med att  dosera 1/3 av den rekommenderads dosen (på flaskan) som bör räcka de första 14-21 dagarna. När du ser att tillväxten tagit fart (som din bild visar) och plantan utvecklat ett rotsystem, går du upp till full rekommenderad dos som fylls på varje till varannan vecka. I ett stillastående system är det allra enklast att byta all näringslösning då man ger ny näring, så att inga ämnen anrikas och så att man har koll pH-värdet. VIll ni odla mycket i hydrokultur är en investering i pH-mätare en god idé.
Här hittar du allt för att odla inomhus i hydrokultur.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.