Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Vad angriper plommonbladen?

Fråga

Hej!
Vad har drabbat våra plommonblad? De har små mörka fläckar. Kan det åtgärdas och är trädet i fara?
Undrar Billy
 
Plommonblad angripet av hagelskottsjuka Stigmina carpophila
Typiska bladskador av hagelskottssjuka. Angreppet av bladsvampen börjar som en mörk, rödaktig fläck som sedan blir ett hål som om bladet perforerats av hagel. 

Svar

Hej Billy!
Trädet är drabbat av en mycket vanlig bladsvampsjukdom som kallas hagelskottssjuka, vetenskapligt Stigmina carpophila. På bladen syns mörka, rödaktiga fläckar som blir svartbruna och sedan till ett litet hål, som om bladet perforerats av hagelskott. Svampen övervintrar i barken och sprider sig under våren till de nya bladen, särskilt i fuktig väderlek. 
Trädet är i och för sig inte i fara, men kan på sikt försvagas. Svampen trivs bäst under regniga somrar och om trädet står skuggigt och är tätvuxet. Man ska därför helst välja en ljus och öppen plats för sitt plommonträd. Beskär det sedan under sommaren så att kronan blir luftig och torkar upp vid fuktig väderlek. Rejäla kaliumgivor tycks stärka träd mot sjukdomen som också kan drabba slån, körsbär och lagerhägg. Prova därför att gödsla med ett allsidigt, kaliumrikt gödselmedel. Svavel är en välkänd hämmare för bladsvampar. Prova att spruta bladen med Kumulus om du ser början på angrepp framöver.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.