Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vad är de vita fläckarna på orkidéerna?

Fråga

Jag har köpt två Phalaenopsis som fått vita fläckar på bladen. Jag har inte sett detta tidigare och undrar om ni har någon aning om vad det är. Mvh Britt

Svar

ullöss på krukväxtbladPå avstånd ser angrepp av ullöss ut som vita fläckar, men kikar man närmare ser man krypen som sitter som fastlimmade mot bladet. Här angrips de av den betydligt större ullus-nyckelpigans larver som fungerar som en biologisk bekämpning.
 

Jag mistänker att det är ullöss eller sköldlöss som härjar. De är tyvärr vanliga på orkidéer och citrusväxter. De sitter som klistrade mot blad och stjälkar och ser ut som små, lite bulliga fläckar. De måste avlägsnas, eftersom de annars förökar sig snabbt och kommer att sprida sig till andra plantor.

 

Ett begränsat angrepp blir du av med så här:

 

Häll T-sprit i en liten äggkopp. Dutta sedan i bomullstops i spriten och ta bort lössen en och en med topsen. Byt till nya tops efter ett tag så att lössen inte sprids vidare. Dels tar du mekaniskt bort odjuren, dels mår de dåligt av spriten som fördärvar deras hud som hos lössen fungerar som andningsorgan.


Vid stora angrepp kan man ta till biologisk bekämpning med nyckelpigor. Vi har också växtbaserade medel som man spayar på bladen. De innehåller bland annat vaxartade oljor som ger ett bra skydd mot många olika skadegörare. Spraya gärna intilläggande växter så att de inte också smittas.  SMC är allmänt bra mot skadedjur medan Orchid Myst och Houseplant Myst också gödslar bladen och ger en naturlig motståndskraft mot ohyra.

 

Lycka till!

Hälsar Karin, Hortonom

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.