Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Små kryp på nyinköpt krukväxt

Fråga

Jag har en fråga om kryp på inomhusväxter. 
Köpte nyligen en växt och fick då information om att inte vara orolig om jag ser krypande djur/insekter på växten.
Det skulle i så fall vara djur som äter upp skadedjur. 
 
Tänkte inte mer på det då. 
Men nu i efterhand så har jag aldrig fått denna information någon gång när jag köpt en växt tidigare. Så jag undrar om dom  kan ha haft problem med skadedjur, eller är det vanligt att dom ger ut denna information? Eller är det vanligt att dom sätter in nyttodjur i förebyggande syfte eller vad man ska säga?
 
Sen undrar jag även vad som kan hända om man drar med sig "ohyra" hem? 
Kan detta angripa annat i hemmet som möbler, kläder, väggar osv?
Eller kan det bara angripa andra växter? 
 
Tacksam för svar! /Robin

Svar

Hej Robin,
 
En jättebra fråga!
 
Här på Wexthuset använder vi olika typer av biologisk bekämpning med nyttodjur i våra odlingar just för att förebygga angrepp av ohyra. En säkerhetsåtgärd för att du som kund ska känna dig trygg med att risken för att ohyra följer med din växt är minimal. 
 
Det är vanligt att nyttodjur av olika slag används hos odlare för att bekämpa och hålla skadegörare borta i förebyggande syfte. Dessa nyttodjur kan följa med i transporten till butiken och leva vidare på växten en tid.

Självklart kan det kännas oroligt om man ser kryp på växten man köpt och inte vet ifall det är ohyra eller nyttodjur.
Man ska alltid vara väldigt noga när man tar hem nya växter och helst ställa dem i karantän upp till tre veckor för att kunna upptäcka eventuell ohyra som annars lätt kan sprida sig till andra växter.
Det är inte ovanligt att ett angrepp kan blossa upp när växten flyttas. Växten utsätts då för stress när den byter miljö med annat ljus, annan luftfuktighet och annan typ av bevattning.
Därför kan det se bra ut när man tar hem den, men efter ett par veckor kan ohyran fått fart och börjat föröka sig. Därför rekommenderar vi några veckor i karantän innan nya växter ställs ihop med de du redan har därhemma.
 
Nyttodjur hälls ut på citrusväxtNyttodjur levererade i en blandning med vermikulit för transport och applicering.
 
Nyttodjuren är specialiserade och "rymmer" inte från plantorna då de vill ha den föda som då kanske finns på växten i form av bladlöss eller annan ohyra så de flyttar inte ut i rummet.
Läs gärna vår artikel med Tips om förebyggande mot ohyra.
 
Hälsningar Lena
 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.