15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Bladskador på humle

Fråga

Skada på humleblad av larv av puckligt näbbfly
Larverna är glupska och kaläter bladen - kvar blir ett skelett av bladnerver.

Hej!
Vår humle äts upp av en massa små, gröna larver. Det började med mindre angrepp för några år sedan. Men nu i juni är det mycket värre och halva humlen är kaläten. Vad är det för larv – och hur kan vi bli av med dem?

Undrar Göran

Svar

Hej Göran!
Det är larver av puckligt näbbfly, Hypena rostralis. Det är en liten brun, ibland brundgrå, fjäril (3 cm mellan vingspetsarna) som tidigare hette humlefly. Puckligt näbbfly är allmänt förekommande från Skåne till Medelpad.
 
Larv och fjäril på humleblad av puckligt näbbfly
Den bruna lilla fjärilen är nattaktiv. Den lägger ägg på humlestjälkarna under senvåren. Snart kläcks de hungriga, livliga små larverna som är drygt 2 cm långa som fullvuxna.

De små gröna larverna kläcks under försommaren och är mycket aktiva. De äter av bladen som först får små hål, senare kaläts så bara ett skelett av bladnerver blir kvar. De förpuppar sig sedan och faller till marken där de skyddas av gamla löv. Efter några veckor utvecklas nya fjärilar ur pupporna.
 
 

Gör så här för att bli av med dem:
  • Så fort du ser angrepp med håliga blad nästa försommar, plocka bort angripna blad med larver. Eller lägg ett lakan under humleplantan och skaka kraftigt så att larverna faller ner. Släng larverna i soporna, eller dränk dem i en hink vatten så att de oskadliggörs och sedan kan läggas i komposten.
  • Är angreppet stort är biologisk behandling med Turex ett effektivt sätt att bli av med dem. Det är en bakterie som oskadliggör fjärilslarver men är ofarlig för andra djur och människor.
Hål på humleblad av larver av puckligt näbbfly
Humlebladen får karaktäristiska hål under försommaren. Stora angrepp behandlas med Turex. Särskilt bladens undersida där larverna vanligen håller till. 
 
Larv på humleblad puckligt näbbfly fjäril
Det puckliga näbbflyets larv känns igen på sina tre par bröstfötter, tre par bukfötter och håriga gröna kropp.
 
Här kan du läsa om hur du ser att en larv tillhör fjärilssläktet och därmed kan bekämpas med Turex. Använd gärna en lupp för att kunna se och artbestämma larver.
 
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg
 
Foto: Karin Elmberg, Line Sabroe och Ilia Ustyantsev.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.