Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Sköldlus på citrusträd pompelmus

Fråga

Sköldlus pärlsköldlus på citrus
Fantasifull formation på en sköldlus, med vitveckad, bukig kropp.
 
Hej!
För två månader sedan köpte vi ett fint citrusträd, en pompelmus. Nu har vi tyvärr upptäckt att några blad ser ihoprullade ut och har något klibb. När vi synar dem ser man  små, bukiga och vitveckade insekter sitta som klistrade lite här och var. 
Vad är det för ohyra - och hur blir vi av med krypen?
 
Undrar Jaqi

Svar

Pärlsköldlus, sköldlus, som vuxen med nymfer
Pärlsköldlusen tillhör sköldlössen och sitter ofta i skottveck. Här syns den med små nymfer och klibbigt avföringssekret.
 
Hej Jaqi!
Vilken otur ni haft! Tack för bilderna som är oumbärliga för att identifiera marodören.
Ert citrusträd är drabbat av pärlsköldlusen, Icerya purchasi. Den tillhör familjen sköldlöss som tyvärr är riktigt jobbiga att bli av med - men det går!

Det är den fullvuxna pärlsköldlusen som har den vitveckade huden. De mindre, gula och brunorange krypen är så kallade nymfer, som är ett mellanstadium från ägg till färdig insekt.
I butiken hittar du hjälpmedel under Bekämpning av ohyra, skadedjur och växtsjukdomar.
Sköldlusen har definitivt härjat länge i ert pompelmusträd och ni borde gå tillbaka till butiken och kräva ett nytt, friskt träd.
 

Bekämpning av sköldlus på citrusträd

Sköldlöss pärlsköldlus på blad av citrus
Sköldlöss sitter ofta klistrade längs bladnerver och i bladveck. Vid bekämpningen är det viktigt att man kommer åt dessa ställen.


Här kommer några goda råd för att bli av med sköldlöss. Läs också vidare mer ingående om hur man bekämpar sköldlöss i Faktabankens Metoder att bekämpa sköldlöss och ullöss.

  • Häll lite T-sprit i en äggkopp och ta fram bomullspinnar (tops).
  • Doppa pinnarna i spriten och peta bort alla storvuxna kryp med pinnarna. 
  • Duscha sedan hela växten med ett stärkande medel som Neemolja eller SMC. Se till att medlet hamnar också i bladveck, under bladen och in i alla skrymslen. 
  • Ni kan också testa att duscha ut kisel på bladen, som insekter avskyr och som stärker bladen.
  • Upprepa duschningen efter en vecka och kika igenom trädet ännu en gång efter fullvuxna kryp som omedelbart tas bort. Det är dessa som lägger nya ägg, tas de bort så bryts cirkeln och ni blir på sikt av med krypen.
ads
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
 
Foto: Jacqueline Kalmar 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.