Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Frågor & Svar / Ohyra & skadegörare

Vad är det för ohyra på krusbären och vinbären?

Fråga

Jag undrar vad det är som gör att krusbären faller av före mognaden? Jag skulle också vilja ha något medel mot en flygande insekt som lägger ägg i svartvinbärsblommorna. Äggen blir till gröna svarhuvade larver som äter bären iniifrån och spinner ihop bär som sedan mognar i förtid och faller av. Hälsar Anja

Svar

Krusbärsmott fjäril skadegörare på krusbär och vinbär
Den lilla krusbärsmott-fjärilen är knappt en cm lång, det är larverna som är problemet för bärodlaren...
 

Dina bärbuskar har drabbats av krusbärsmott, en gråbrun liten fjäril som härjar i södra och mellersta Sverige. Fjärilen lägger ägg i blommor och kart under våren och det är sedande drygt cm-långa larverna som gör skada. De lever inuti krusbär och orsakar kartfall, precis so du beskriver. Samma larv angriper också vinbär genom att spinna ihop bären i en tunn väv. Larven övervintrar genom att gräva sig ner i jorden där den förpuppas.
Bästa boten är att för hand ta bort skadedjuren. Var ute i god tid under försommaren: lägg ett gammalt lakan under busken och skaka hårt och energiskt. Då kommer massor av larver att trilla ner. Släng dem sedan i soporna. Kolla sedan lite senare på säsongen på bärens utveckling och plocka omedelbart bort småkart som mognar i förtid. De är garanterat hemsökta av larven. Likaså vinbär som börjat få en väv kring sig. Släng alla angripna bär i soporna. På så vis kommer angreppet att drastiskt gå ner. Du kan också leta efter puppor i det översta jordlagret under hösten och ta bort dem.
Krusbär och vinbär är visserligen självfertila, men ger större bär vid korspollinering. Men för att få ner angreppet kan det vara värt att några vårar täcka buskarna med fiberduk för att hindra fjärilen att lägga ägg i blommorna.
Ett preparat som kan fungera  om angreppet är kraftigt är Bacillus thuringiensis. Det ska sprutas ut när larverna har kläckts men ännu inte hunnit borra sig in i bären, vilket kan vara svårt att passa in perfekt. Det hjälper också upp att beskära buskarna så att de hålls luftiga, så att larverna inte kan krypa över från gren till gren. Skär bort de äldsta grenarna nere vid basen.
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Donald Hobern

Kommentarer ()

Liknande frågor

Fler frågor ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com