Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vad är det för ohyra på krusbären och vinbären?

Fråga

Jag undrar vad det är som gör att krusbären faller av före mognaden? Jag skulle också vilja ha något medel mot en flygande insekt som lägger ägg i svartvinbärsblommorna. Äggen blir till gröna svarhuvade larver som äter bären iniifrån och spinner ihop bär som sedan mognar i förtid och faller av. Hälsar Anja

Svar

Krusbärsmott fjäril skadegörare på krusbär och vinbär
Den lilla krusbärsmott-fjärilen är knappt en cm lång, det är larverna som är problemet för bärodlaren...
 

Dina bärbuskar har drabbats av krusbärsmott, en gråbrun liten fjäril som härjar i södra och mellersta Sverige. Fjärilen lägger ägg i blommor och kart under våren och det är sedande drygt cm-långa larverna som gör skada. De lever inuti krusbär och orsakar kartfall, precis so du beskriver. Samma larv angriper också vinbär genom att spinna ihop bären i en tunn väv. Larven övervintrar genom att gräva sig ner i jorden där den förpuppas.
Bästa boten är att för hand ta bort skadedjuren. Var ute i god tid under försommaren: lägg ett gammalt lakan under busken och skaka hårt och energiskt. Då kommer massor av larver att trilla ner. Släng dem sedan i soporna. Kolla sedan lite senare på säsongen på bärens utveckling och plocka omedelbart bort småkart som mognar i förtid. De är garanterat hemsökta av larven. Likaså vinbär som börjat få en väv kring sig. Släng alla angripna bär i soporna. På så vis kommer angreppet att drastiskt gå ner. Du kan också leta efter puppor i det översta jordlagret under hösten och ta bort dem.
Krusbär och vinbär är visserligen självfertila, men ger större bär vid korspollinering. Men för att få ner angreppet kan det vara värt att några vårar täcka buskarna med fiberduk för att hindra fjärilen att lägga ägg i blommorna.
Ett preparat som kan fungera  om angreppet är kraftigt är Bacillus thuringiensis. Det ska sprutas ut när larverna har kläckts men ännu inte hunnit borra sig in i bären, vilket kan vara svårt att passa in perfekt. Det hjälper också upp att beskära buskarna så att de hålls luftiga, så att larverna inte kan krypa över från gren till gren. Skär bort de äldsta grenarna nere vid basen.
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Donald Hobern

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.