15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Kan man kombinera olika nyttodjur och andra bekämpningsmetoder?

Fråga

Hej!
Jag har angrepp av både vita flygare och trips och skulle vilja sätta in både parasitstekeln, Encarsia, och Orius-skinnbaggar. Funkar de ihop? Och kan jag dessutom ha klisterskivor som ni rekommenderar? Då fastnar väl nyttodjuren också i dem?
Kerstin

Svar

Klisterskiva och guldögonslända mot ohyra på krukväxter
Nyttodjuren är rovdjur som fokuserar på sina bytesdjur. De dras därför inte till de färgglada klisterskivorna som attraherar skadegörarna på våra växter. Till höger har sorgmyggan hamnat i klorna på guldögonsländans larv.
 
Hej Kerstin!
Det går bra att ha olika slags nyttodjur samtidigt. De är alla rovdjur som är inriktade på specifika värddjur och angriper därför inte varandra. 
Nyttan med klisterskivorna överskrider vida den eventuella nackdelen att några nyttodjur skulle fastna. Nyttodjuren är i inriktade på att finna bytesdjur, medan skadegörarna söker sig till grönska och blommor och därför styr mot blå och gula skivor där de fastnar.
 
Det fungerar också att kombinera nyttodjur med bladskyddsmedel, som SB-Plant invigorator och SMC-spray. Dessa preparat hamnar i och på bladen där skadedjuren suger växtsaft. Nyttodjuren är rovdjur och är bara intresserade av skadedjuren. Undantag är Orius-skinnbaggen som tycker om blompollen och ibland kan suga lite växtsaft. Undvik därför att spraya på blommorna om du behandlar med dessa djur. Duscha precis före eller några veckor efter behandlingen med nyttodjuren så att dessa inte träffas direkt av duschen.

Insektspinnar som sticks i jorden kan användas under hela behandlingsperioden med nyttodjuren (det medlet tar växten upp via rötterna). Dock inte vid användning av nematoder, som är jordlevande och angriper skadegörande larver i jorden. Även Oriusbaggarna kan vara lite känsliga då de ibland suger lite växtsaft.
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg
 
Foto: Karin Elmberg och Eric Steinert.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.