Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Pelargon - korksjuka på blad

Fråga

Bladen på mina pelargoner är angripna av något som ger massor av små, bruna, upphöjda prickar på undersidan. Vad kan det vara?
Undrar Katarina i Solna
 
korksjuka hos pelargon med prickar och fläckar på bladen
Korksjukan har fått sitt namn av de torra, bruna upphöjda prickarna. Det är oftast ingen sjukdom utan beror på klimatfaktorer.

Svar

Det här fenomenet kallas korksjuka. Det drabbar vanligen lite äldre blad, av framför allt hängpelargon. Först är upphöjningarna gröna men de blir senare bruna och torra. På ovansidan syns de som blekgula små fläckar.
Om luften håller hög luftfuktighet  (vanligt i växthus) samtidigt som jorden också är mycket fuktig och ljuset svagt (vår, sensommar och höst)  blir vattentrycket i växten för högt och vävnaden spricker. Fenomenet kallas också ödem, en bladskada på grund av för högt tryck.
Flyttas pelargonen till torrare förhållanden mår den genast bra igen.
Korksjukan kan också orsakas av parasiter, som trips eller kvalster. Insekterna gör små sår i bladet när de suger näring. När bladvävnaden läker såren bildas en ärrvävnad, som en korkaktig beläggning. Både äldre och yngre blad drabbas. Plocka bort skadade blad och/eller försök torka bort angriparna med en trasa, fuktad med ättika eller T-sprit. Insekterna kan också oskadliggöras med nyttodjur
 
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.