Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Larver på rosblad

Fråga

Vecklarlarv på rosblad
Hej!
I flera år har min ros fått nån ohyra som äter på bladen och gör så att knoppar och blad vissnar.  
Nu fick jag syn på detta igen. Har försökt plockat bort blad och angripna knoppar men det är ju så lätt att missa. Finns det något medel? Och vad är det för larv?
Mvh Linda 

Svar

Hej Linda!
Så trist när man inte får se rosorna slå ut i sin fulla prakt. Det är en vecklarfjärils larv som gör skadan. Vecklarfjärilarna är små, bruna nattaktiva fjärilar. Det finns flera olika arter, men skadorna är desamma. Larverna är knappt centimeterstora.

De kläcks ur ägg som läggs mellan ihopklibbade blad, oftast i skottspetsarna. De äter sig sedan ur bladet och man hittar svarta små kulor, vilket är larvens exkrementhögar. Likaså en vitluddig klibbigt väv som larven kapslar in sig i för sin förvandling via puppa till färdig vecklarfjäril. Skadorna kan vara omfattande, både blad och blomknoppar förstörs.
 
Olika stadier, ägg, puppa, larv av vecklarfjäril på rosor
Olika tecken på vecklarfjärilens larvangrepp på rosor. Från vänster: puppa på väg att omvandlas från larv till fjäril, den tunna väven där puppan vävts in och svarta exktrementhögar och längst till höger larven med svart litet huvud.
 
Så här blir du av med dem:
  • Plocka för hand alla angrepp du ser och släng i soporna; ihopklibbade blad, larver och puppor.
  • Spruta med ett biologiskt bekämpningsmedel, Turexsom innehåller bakterien Bacillus thuringiensis. Den drabbar bara fjärlslarver som äter av de behandlade bladen. Medlet är mycket effektivt och verkar så att larven slutar äta och därmed svälter ihjäl.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.