Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vem gör gångar i bladen?

Fråga

Hej!
Vet du vad detta är? Något gör gångar i bladen på mina småplantor av blåklint och solrosor. När jag pillar upp gången kommer det fram en pytteliten larv. 
Mvh Johanna 

Svar

Gångar av minerarflugans larv i akleja och blåklint
Minerarflugans larv gör karaktäristiska gångar i bladen, liksom små upphöjda hålrum, så kallade blåsminor. Kraftiga angrepp gör att bladen skrumpnar och dör. Minerarlarverna är vanliga på akleja (bilden tv), blåklint (th), stjärnflocka och många andra perenner liksom på grönsaker i växthus.
 
Det är larver av minerarflugan som gör gångarna. De är vanliga i naturen och finns på många växtslag, men akleja, blåklint och andra perenner är favoriter. De angriper också köksväxter som gurka och tomat. De gör oftast ingen större skada, mer än att det ser tråkigt ut. I naturen råder balans mellan minerarlarver och parasitsteklar som äter larverna. Odlar man i växthus eller uterum kan angreppen dock bli till stor skada om det inte upptäcks i tid. 
Gör så här:
  • Kolla bladen ofta och noga. Plocka genast bort blad som visar gångar. Likaså blad med små vita prickar i samlingar längs bladkanterna. Det är märken efter äggläggningen eller sugskador av minerarflugan.
  • Blir angreppet stort kan man ta till en effektiv biologisk bekämpning. Nemamysvars nematoder parasiterar på minerarlarverna. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.