Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur blir man av med tvestjärtar?

Fråga

Hej!
Jag har tvestjärtar som äter upp min mangold och grönkål. Finns något tips på hur jag får bort dem på ett ekologiskt sätt?
Hälsningar Marie-Louise 
 
Hane av tvestjärt
Vissa år exploderar antalet tvestjärtar som då kan göra stor skada i grönsakslandet. Inte minst är deras svarta exkrementhögar trist att hitta i sallaten.

Svar

Tvestjärtarna är både nyttodjur och skadedjur i trädgården. De är allätare och en enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss under sin levnad. Andra djur de gärna äter är bladloppor, kvalster och ägg och larver av fjärilar.
Men de äter tyvärr också av våra växter, vilket kan vara till förtret vissa år då antalet kan explodera. Dahliaknoppar är de särskilt förtjusta i. Mitt råd är därför att gillra fällor där du inte vill att de ska vara; i grönsakslandet och bland begärliga blommor. 

Fällor för tvestjärtar

Fälla för  tvestjärtar
Dagtid gömmer sig de ljusskygga djuren i mörka, torra skrymseln. Vittja varje dag!
 

Tvestjärtar är nattaktiva, på dagen gömmer de sig i mörka, torra skrymslen. Gör därför flera fällor som vittjas tidigt på eftermiddagen/tidigt på kvällen.

  • Fyll små krukor med halm, torrt gräs eller träull och placera dem upp och ner på pinnar, eller häng upp dem i snören.
  • Klyv bambupinnar på längden, sätt ihop igen och placera där tvestjärtarna håller till. Enkelt att vittja genom att bara öppna pinnen.
  • Fyll hushålls- och toarullar med halm, torrt gräs eller träull och lägg dem under begärliga växter.
Ja, vad gör man med de man fångat då? En samvetsfråga såklart, Det snälla och rekommenderade sättet är att tömma fällan på en plats där de inte kan göra skada. 
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.