Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Varför mår buxbomen dåligt?

Fråga

Min dotters fina buxbomshäck verkar inte må bra på vissa ställen. Hur kan hon komma tillrätta med det och vad kan det vara? Skickar med bilder.

Vänliga hälsningar Eva-Lisa
 
buxbomssot svamp på buxbom Cylindrocladium buxicola Volutella buxi
 
 

Svar

Det verkar tyvärr vara någon av två ganska allvarliga svampsjukdomar som angriper buxbommens blad. De kallas allmänt buxbomssot och har likartat angreppssätt och förlopp. MEN – häcken ser ut att vara i bra skick och det borde gå att rädda den.
Båda svamparnas sporer angriper bladen och gynnas av fuktig väderlek. Bladen blir blekgula och faller i förtid. På baksidan syns vita sporer (hos svampen Cylindrocladium buxicola) eller rosa sporer (hos svampen Volutella buxi). Också barken drabbas genom att lossna och hos Cylindrocladium kan man se svarta streck på barken. I svåra fall försvagas plantorna och dör.
Svamparna sprids med vatten, fåglar och infekterade plantor. Det lömska är att angreppet kan vara dolt och inte synas i plantskolan för att ge symtom hemma flera månader senare. 
Sjukdomarna har länge härjat i Europa och i framför allt England har man lärt sig hantera infektionerna genom att stärka plantorna med en frisk jord och vettig gödsling. 

Så här tror jag din dotter kan få bukt med svamparna och rädda häcken:
  • Klipp bort de värsta partierna och släng alla sjuka blad och växtdelar i soporna. Gör detta vid torr väderlek och klipp inte i friska delar, då sprids sjukdomen mellan plantorna.
  • Kisel är ett växtnäringsämne som stärker bladen så att svampar inte får fäste. Nässlor och fräkenväxter är rika på kisel och kan plockas och läggas direkt på jorden vid buxbomsplantorna. Görs detta kontinuerligt kommer plantorna att få stärkta blad året runt. 
  • Buxbom är en hungrig växt om den ska må bra. Den överlever visserligen torka och mager jord, men blir betydligt mer utsatt för svamparna än om den är välnärd. Se därför till att jorden inte torkar ut och gödsla ordentligt med allsidigt gödslingsmedel.
  • En frisk jord har en god mikrobiell balans. Den är rik på godartade bakterier och svampar som kan ta hand om angrepp. Binab är ett välbeprövat biologiskt svampmedel med godartade trichodermasvampar. Det är också väl värt att testa för att långsiktigt bekämpa de här svamparna. Kompostjord bidrar till en livskraftig jord som kan ta hand om patogena (sjukliga) svampar, se till att häcken får rikliga kompostgivor några gånger varje säsong.
  • Svavel är ett svamphämmande ämne. Lök innehåller höga svavelhalter, blanda upp hackad lök eller pressad vitlök i vatten och stänk på partierna som drabbats.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.