Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Guldögonslända - effektivt nyttodjur i trädgården

Fråga

guldögonslända Chrysoperla som nyttodjur
Den skira guldögonsländan är inte så vän som den ser ut - larverna är värsta rovdjuren med bladlöss som favorit.
 
Hej!
Jag undrar vad det är som sitter under bladen på flera av mina växter? Det ser ut som ett litet litet ägg eller en puppa på en supersmal tråd. De sitter mest på växterna i uterummet, medelhavsväxter och andra växter. Såg dem inomhus innan krukorna flyttade ut och även när de stod ute. Nu har jag flyttat in några citrusar och hittade några på vissa blad.
"Utväxten" är max 1 mm lång och knappt 0,5 mm bred. Längden på "skaftet" är ca 4-5 mm.
Vänliga hälsningar Erika

Svar

ägg larv och slända av guldögonslända bladluslejon Chrysoperla på blad
Guldögonsländans stadier: TIll vänster äggen med sitt sinnrika fäste med en skör tråd på bladens undersida. I mitten den glupska larven och till höger den färdiga sländan med de karaktäristiska guldfärgade ögonen.
 
Lugn och grattis - du har bästa kompisar kring dina växter. Det är nämligen guldögonsländans ägg som sitter på bladen undersidor. De sitter, som du visar, ytterst på en karaktäristisk sträng av stelnat saliv. Detta för att undkomma rovdjur som kryper på bladen.
Den skira guldögonsländan, Chrysoperla, tillhör nätvingarna och larverna är supereffektivt rovdjur som äter bladlöss, kvalster, små fjärilslarver och insektsägg. De kallas också bladluslejon för sin aptit på alla slags bladlusarter. 
Så var rädd om äggen och de andra stadierna av detta tacksamma nyttodjur. Inomhus kan man ibland hitta lite förvirrade sländor, släpp ut dem försiktigt så att de kan finna föda och en skyddad plats. Hos Wexthuset säljer vi guldögonslända som effektiva nyttodjur för biologisk bekämpning av framför allt bladlöss.
 
Hälsar Karin Elmberg

Foto: Chfab, Erika Henriksson och Eric Steinert.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.