Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera krukodlade rosor

Zumba klätterros

Krukodlade rosor säljs under hela odlingssäsongen och kan planteras nästan hela året, så länge jorden inte är tjälad.
Barrotade rosor säljs under höst och vår och kyllagras för att vara i perfekt skick när de levereras till dig. Läs här råden för plantering av barrotade rosor.

 
Zumba klätterros
Rosen ska trivas många år hos dig så lägg ner lite extra omsorg om planteringen. Här prunkar vackra klätterrosen 'Zumba'.

Plantera krukodlade rosor

Läs gärna i artikeln om allmänna odlingsråd för rosor, för råd om växtplats, jordmån med mera.
  • Om du inte kan plantera rosorna direkt vid leveransen, ställ krukorna skyddat från uttorkande vindar och gassande sol. 
  • Ställ rosen in en hink med vatten att dra så att rötterna blir saftspända.
  • Måtta djupet så att rosens förädlingsställe (knölen nere på stambasen) kommer att hamna ca 10 cm under jordytan. De flesta rosor är okulerade, ihopympade, så att rötter och stambas är en härdig, tålig rossort (vanligen stenros, Rosa canina) medan ovandelen består av den ädelsort man önskar. Ihopväxningen kallas förädlingsställe och syns tydligt som en knöl nere på stambasen. Alternativet är så kallade rotäkta rosor, främst vresrosor, där hela plantan är samma sort. Men det är ovanligt, framför allt på grund av sämre härdighet. 
Plantering av krukodlad ros
När rosen är på plats ska förädlingsstället hamna ca 10 cm ner under markytan. Rosen beskärs sedan 10-20 cm ovanför markytan. Om rosen planteras på hösten kan beskärningen vänta till våren.
  • Är jorden hård och kompakt, gräv extra djupt och fyll på med lucker rosjord längst ner som en liten kulle för rötterna att vila på.
  • Placera rosen nere i gropen och se till att rötterna sprids i alla riktningar. Om jorden är mager och/eller har låg mullhalt, jordförbättra gärna med nyttosvampar som trihcoderma eller mykorrhiza. Har du tillgång till väl brunnen kompostjord eller kogödsel är det också ett bra komplement att blanda in i planteringsjorden. 
    Rosjord innehåller lite lera och är särskilt lämpad för rosor. Fyll på med jord så att det bildas en liten kulle ovanför jordytan. Men igen extra gödning behövs första tiden, innan rosen etablerat sig och kommit igång att växa ordentligt.
  • Vattna rejält så att jorden får kontakt med rotsystemet och rosen står stadigt. 
  • Fyll eventuellt på med lite mera jord så att det täcker en liten bit ovanför stambasen. Trampa till försiktigt och känn efter så att plantan står stadigt.

Beskära nyplanterade rosor

Klipp in huvudgrenarna ovanför en utåtriktad knopp med vass sekatör till 10-20 cm ovanför markytan. Vid plantering på hösten kan denna beskärning vänta till våren, för att inte riskera frostskador i snittet.
 
Beskärning av nyplanterad ros
Den nyplanterade rosen beskärs precis ovanför en utåtriktad knopp, eller ett blad. Klipp 10-20 cm ovanför markytan.

Bevattning av nyplanterade rosor

Den första växtsäsongen behöver rosen ses till med vattning, särskilt under etableringen de första månaderna. Men därefter ska rosor inte vattnas. De har ett kraftigt rotsystem som söker sig naturligt på djupet. Se hur rosorna frodas i Visbys gatukvarter utan vattning! Om man vattnar ideligen kommer rosen att bilda bortskämda, ytliga rötter som man måste fortsätta vattna hela sommaren.

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.