Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Buskar & Träd   

Rosor - planteringsråd

Zumba klätterros

Barrotade rosor

Barrotade rosor säljs vår och höst. Det är som namnet antyder plantor som till största delen består av rötter där tillväxten inte kommit igång då de har förvarat  mörkt, fuktigt och kallt i kylrum hos odlaren. Ett perfekt klimat för att förvara rosor och många andra växter som säljs barrotade.

Om du inte kan plantera direkt, lägg paketet i kylskåpet eller på en annan mörk och kall plats. De kan annars tillfälligt rotslås genom att man gräver ner dem i lucker jord i avvaktan på plantering på växtplatsen.

Krukodlade rosor

Krukodlade rosor säljs under hela odlingssäsongen och kan planteras när som helst. 
 
Zumba klätterros
Rosen ska trivas många år hos dig så lägg ner lite extra omsorg om planteringen. Här prunkar vackra klätterrosen 'Zumba'.

Plantering av rosor

Läs här om allmänna odlingsråd för rosor, val av växtplats, jordmån med mera.
 • Hos barrotade plantor ansas rötter bort som ser taniga eller torra ut med en vass sekatör. Korta också in de längsta rötterna.
 • Ställ rosen in en hink med vatten att dra så att rötterna blir saftspända.
 • Gräv en rejäl grop så att rotsystemet får gott om svängrum. Krukodlade rosor planteras på samma djup som de stått i krukan. För barrotade plantor måttas djupet så att rosens förädlingsställe (knölen nere på stambasen) kommer att hamna ca 10 cm under jordytan. De allra flesta rosor är okulerade, ihopympade, så att rötter och stambas är en härdig, tålig rossort (vanligen stenros, Rosa canina) medan ovandelen består av den ädelsort man önskar. Ihopväxningen syns tydligt som en knöl nere på stambasen. Alternativet är så kallade rotäkta rosor där hela plantan är samma sort, men det är mer ovanligt på grund av sämre härdighet.
Plantering av barrade rosor
TIll vänster: En barrotad rosplanta redo för plantering. Rötterna har beskurits med vass sekatör. TIll höger: En bra start för rotplantan som vilar på en mullrik, väldränerad jord och med föräldingsstället väl skyddat av ett 10 cm lager jord.
 • Är jorden hård och kompakt, gräv extra djupt och fyll på med lucker rosjord längst ner som en liten kulle för rötterna att vila på.
 • Placera rosen nere i gropen och se till att rötterna sprids i alla riktningar. Fyll på med rosjord en bit ovanför jordytan. Har du tillgång till väl brunnen kompostjord eller kogödsel är det ett bra komplement att blanda in i planteringsjorden. Men igen extra gödning behövs första tiden, innan rosen etablerat sig och kommit igång att växa ordentligt.
 • Vattna rejält så att jorden får kontakt med rotsystemet och rosen står stadigt. 
 • Fyll på med lite mera jord så att det täcker en liten bit ovanför stambasen. Trampa till försiktigt och känn efter så att plantan står stadigt.
 • Klipp in huvudgrenarna ovanför en utåtriktad knopp med vass sekatör till ca 20 cm ovanför markytan.
 • Den första växtsäsongen behöver rosen ses till med vattning, särskilt under etableringen de första månaderna. Men därefter ska du undvika att vattna rosor. De har ett kraftigt rotsystem som söker sig naturligt på djupet. Se hur rosorna frodas i Visbys gatukvarter utan nästan en gnutta jord och absolut inget vattnande. Om man vattnar ideligen kommer rosen att få bortskämda, ytliga rötter och man hamnar i en ond cirkel av intensivvård.

Foto: Karin Elmberg
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com