15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Marktäckande perenner för sol och skugga

Funkia som marktäckare i skuggig rabatt
Nästa gång du passerar en vacker park, spana in rabatterna. Där frodas marktäckande perenner som är både lättskötta och har en lång skönhetssäsong. De bidrar till ett harmoniskt, vilsamt och prydligt intryck nästan hela året. Kombinera med lökväxter för vårfägring innan perennerna hunnit sätta fart. Läs mer om planteringsråd för perenner.
 
Funkia i skuggig rabatt
Där inget riktigt vill trivas, som under buskage och träd, stormtrivs många tåliga, täckande perenner som funkia och flocknäva. De skapar en lummig och prydlig yta som är fin under hela sommarhalvåret. 
 

Tips för att lyckas med marktäckande perenner

  • Blanda inte ihop för många sorter. Det ger ett rörigt intryck. Repetera hellre i grupper med tre-fyra sorter som avlöser varandra om du vill ha variation.
  • Ju mindre trädgård, desto färre sorter. Välj gärna stora bladväxter som ger ett mjukt, generöst intryck. 
  • Hos många marktäckare är bladen huvudnumret.
  • Om du gillar blommor, välj arter som blommar när du är hemma. 
  • Välj färg efter ljuset. Varma färger som rött och gult lyser upp i soligt läge, medan blått, rosa, vitt och grönt skimrar vackrast i skugga.
  • Plantera tätt om du vill få en snabb täckning. Föröka genom att dela plantor om du behöver stora mängder. Augusti är bästa månaden, så att de hinner rota sig före vintern samtidigt som det är fart i plantan.
  • Lökar och knölar är perfekta partners som ger fägring på våren innan perennerna satt fart. De vilar sig sedan under det skyddande täcket.
  • De flesta perenner är härdiga i landets snötäckta områden. Blöta vintrar med omväxlande tö och köldgrader är perennernas mardröm. Därför är härdighetsangivelser luriga. En genomsläpplig jord med god dränering borgar för den bästa övervitnringen.
  • Du som bor i snöfria vintertrakter, välj vintergröna marktäckare som waldsteinia, sockblomma, vintergröna och skugggröna.
 

Marktäckande perenner i sol

I den gassande solen kan det vara kämpigt att få växter att trivas och etablera sig med ständig vattning. Det här gänget klarar sig utmärkt på egen hand.

Pipört Centranthus marktäckande perenn i sol
Pipörten, Cetranthus, blommar länge med doftande blommor som är riktiga fjärils- och bimagneter. Också vackra i vasen
Aubretia, Aubretia
Backtimjan Thymus
Blodtopp, Sanguisorba
Brudslöja, Gypsphila
Fetknopp, Sedum
Gråtimjan, Thymus
Gåsört, Potentilla
Japansk malört, Krypmalört, Artemisia
Kattfot, Antennaria
Kaukasiskt fetblad, Sedum
Krypkotula, Leptinella
Kärleksört, Sedum
Lammöra, Stachys
Liten såpnejlika, Saponaria
Mattveronika, Veronica
Mossflox, Phlox
Murklocka, Campanula
Nejlika, Dianthus
Nepeta, Nepeta
Pipört, Centranthus
Silverarv, Cerastium
Solbrud, Helenium
Smultron, Fragaria
Strandtrift, Armeria
Taggpimpinell, Acaena
Taklök, Sempervivum
Ulleternell, Anaphalis
 
ulleternell anaphalis silverarv Cerastium lammöra stachys marktäckande perenner
Gråbladiga växter är särskilt anpassade för solgass då grått reflekterar bort ljuset. Silverskimmer är snyggt till det mesta, särskilt intill sten och betong. Från vänster ulleternell, silverarv och lammöron.
 
Sedum kärleksört kattfot Antennaria Kaukasiskt fetblad
Från vänster: Kärleksört finns i många färger och höjder, alla lättodlade. Kattfot är söt både som gråbladig matta och med de rosaulliga blommorna. Kaukasiskt fetblad väver snabbt in en gassande grusyta i en rödbladig matta som är fin hela vintern.
 
Timjan, solbrud Helenium och smultron som marktäckande perenner
Från vänster: Backtimjan är både vacker och god. Växer vild i Sverige. Solbrudarna lyser hela sommaren. Välj revande smultron som snygga och goda marktäckare.
 
Fjädernejlika, tacklök Sempervivum och brudslöja Gypsophila
Från vänster: Vitt och grått är en tjusig kombo. Fjädernejlikans grå blad pryder när blomningen är över. Taklökarna är fina året om. Brudslöjan väver ett fluffigt flor över magra jordar.

Maktäckande perenner för lätt skugga

Marken under träd och buskar kan vara ett bekymmer. Gräsmattan blir svårskött och vissa träd skräpar ner med kladdiga frukter och kottar. Här stormtrivs dessa perenner i det silande ljuset som gör ytan snygg och lättskött. Det som faller från träd och buskar blir nu en tillgång som gödsling åt perennerna.
 
Ormrot Polygonum, en marktäckande perenn
Stor ormrot, Bistorta offincinalis, blommar under försommaren. Därefter pryder det friska bladverket. Här sorten 'Superba'.
 
Allåkerbär, Rubus
Alunrot, Heuchera
Aster, Aster 
Astilbe, Astilbe
Bergenia, Bergenia
Brunört, Prunella
Citrontimjan, Thymus
Daggkåpa, Alchemilla
Gulplister, Lamium
Hakonegräs, Hakonechloa
Jordreva, Glechoma
Kinesisk känmpestarr, Carex
Liljekonvalj, Convallaria
Mossflox, Phlox
Murreva, Cymbalaria
Kinesisk kämpestarr, Carex
Krypflox, Phlox
Nävor, Geranium
Ormrot, Bistorta
Penningblad, Lysimachia
Plister, Lamium
Revsuga, Ajuga
Stjärnarv, Arenaria
Waldsteinia, Waldsteinia
 
Heuchera Alunrot olika sorter
Alunrot, Heuchera, är den perfekta växten för den halvskuggiga platsen. Blommar med söta vippor på höga, skira stänglar, men det är bladen som är grejen. Finns massor av färger och sorter.
 
Daggkapa Alchemilla kinesisk kämpestarr Carex och citrontimjan
Från vänster: I det silande ljuset lyser limefärger extra vackert. Från vänster daggkåpa, kinesisk kämpestarr och cintrontimjan.
 
Nävor som marktäckande perenn
Från vänster: Nävor, Geranium, är drottningarna av marktäckare. De klarar torra marker och förutom de söta blommorna pryder bladverket hela växtsäsongen. Från vänster praktnäva, flocknäva och blodnäva.
 
VItplister, waldsteinia och aster
Från vänster: Vitplister skimrar i silande ljus. Waldsteinian bildar täta bladmattor som grönskar tidigt på våren. Bland astrarna finns massor av marktäckare som ger präriekänsla under hela sensommaren. 
 
Bergenia liljekonvalj blodormrot marktäckande perenner
Från vänster: Bergenians maffiga blad är vintergröna och suveräna som manchetter i buketter. I lätta sandjordar brer liljekonvaljen snabbt ut sig, här den vitrandiga 'Albostriata'. Blodormrot, Bistorta 'Firetail', är robust och blommar med drygt meterhöga vippor hela sommaren.
 
 

Marktäckande perenner för skugga

Många perenner får skuggiga lägen att leva upp som under träd och buskage. Skötselbehovet är litet då många arter inte behöver vattnas mer än vid etableringen.
 
Funkia Hosta och vitplister Lamium marktäckande perenner i skugga
Funkior är vackra bladväxter som finns i massor av nyanser och storlekar. De vitkantade lyser särskilt upp i skuggan, liksom vitplister här i nederkanten.
 
Funkia, Hosta
Hasselört, Asarum
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera
Lungört, Pulmonaria
Lönnbräcka, Mukdenia
Myskmadra, Galium
Ormöga, Omphaloides
Skuggröna, Pachysandra
Sockblomma, Epimedium
Solbrud, Helenium
Spetsmössa, Tiarella
Sylnarv, Sagina
Träjon, Dryopteris
Vintergröna, Vinca
 
Lönnbräcka, träjon och sockblomma som marktäckande perenner i skugga
Från vänster: Lönnbräckan får vackra höstfärger. Träjon trivs i alla jordar och ger snygg grönska till buketter. Sockblomman är perfekt undervegetation bland buskar och träd. 
 
Vintergröna, skuggröna och ormöga marktäckande perenner i skugga
Från vänster: Blått skimrar särskilt fint i skuggan. Vintergröna och skugggröna är båda vintergröna marktäckare. Ormögats illblå blommor glimmar från skuggorna under maj. Sedan pryder de vackra bladen.
 
Myskmadra, Lungört och spetsmössa
Från vänster: Myskmadrans skira vita blommor har en fin doft. Lungörtens silverfläckiga blad är särskilt vackra under buskar och träd. Söta spetsmössan blommar under försommaren.
 
Funkia kaukasisk förgätmigej och hasselört Asarum
Många vackra bladväxter trivs bäst i skuggan. Funkians vågiga blad är tjusiga i buketter. Kaukasisk förgätmigej får gråsilvriga blad medan och hasselörten glänser.

Användningstips för marktäckande perenner

För många problemområden i trädgården är de marktäckande perennerna lösningen. Bästa valet i slänter och längs kanten intill uteplats, gräsmattan och gångar.
 
Hakongras stappsaliva och kämpestarr Carex
Låga, robusta prydnadsgräs är perfekta för att rama in rabatter och täcka kanten mot en gång eller uteplats. Från vänster hakonegräs, sorten 'Aureola' som bara blir 30 cm hög och får stäppsalvian att framträda i bakgrunden. TIll höger prunkar kinesiskt kämpestarr under träden som en vacker inramning av uteplatsen.
 
Alunrot Heuchera och blodtopp Sanguisorba
Slänten blir en tillgång med snygga perenner. Här kantas trappan av alunrot. Skira blodtoppen har en krypande jordstam och blommar hela sommaren lång in i augusti. Tjusigt i en ljus slänt där inget annat riktigt vill trivas. 
 
Foto: Karin Elmberg, Iverde och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.