Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Perenner

Dela perenner och få snabbt flera!

förökning av perenn bollviva med delning
Det är enkelt att föröka perenner genom att dela plantorna. Det finns många fördelar med denna metod:
 • Du får snabbt många plantor av samma sort. Massverkan är oftast mycket snyggare i rabatter än ett plotter av flera olika sorter.
Snabb förökning av perenna prydnadsgräs hakonegräs med delning
Delning av plantor är ett enkelt och snabbt sätt att få till en slösande rik plantering. Här prunkar hakonegräs i Sofieros slottsträdgård.
 • Äldre bestånd mår bra av en föryngring. Unga plantor är friskare och blommar rikligare. 
 • Samtidigt passar man på att rensa bort besvärliga ogräs, gödsla och jordförbättra i ett svep.
 • Det är ett billigt sätt att få många växter
 • Särskilda sortegenskaper behålls, som variegerade blad eller en unik blomfärg.

Råd inför delning av perenner

Här är några saker att tänka på vid delning. Och här kan du läsa vidare mer ingående om tips för plantering av perenner.
 • Bästa tillfället att dela är när växten är i vila, på sensommaren/hösten eller våren. På sensommaren/hösten är den stora fördelen att jorden är fuktig och daggen hindrar uttorkning.
Delning av perenn strandiris
Den magnifika strandirisen har börjat gå in i vilstadiet under sensommaren och det är läge att dela plantorna. De lyfts enklast med grep och delas sedan med en vass sekatör.
 • Det är svårare att lyckas om plantan är i full tillväxt. De nya småplantorna har fått rötterna avslitna och får svårt att försörja en stor, ovanjordisk bladmassa. 
 • Olika växtslag behöver delas olika ofta. Ett riktmärkte är att perennrabatter behöver föryngras vart tionde år. Men de som växer yvigt, uppåt eller åt sidorna som alunrot, behöver delas vart tredje år för att hålla sig fina och täta. Andra perenner som astilbe och pioner kan stå kvar i årtionden.
 • Förbered den nya platsen. En genomsläpplig jord är idealisk, så att äldre rötter inte ruttnar och att nya kan bryta fram. Jordförbättra på nya stället med kompostjord och lite kogödsel som är perfekt för perenner.
 • Använd vassa verktyg, som är enklare att jobba med och som ger fina snitt som läker snabbt. Spaden ska ha ett tvärt blad (undvik grävspaden med spetsigt blad).
Spade med tvärt blad för delning av perenner
Spaden med tvärt blad skär lätt igenom perennens rotklump, till skillnad från spaden med spetsigt blad som är mer lämpad för grävning.
 • Ofta kan samma rotklump delas i många delar, minst fyra. Det viktiga är att den nya plantan får med sig både rötter och en bit av stam eller skott
 • Se till att plantera om så snabbt det går och håll rotklumpen fuktig innan du planterat på nytt. 
Delning av perenner med fuktig rotklump
En mellanlandning i vattenhinken vätskar upp rötterna inför nyplanteringen.
 • Vattna de nyplanterade växterna noga. Vattnet ser till att jorden sluter tätt omkring rötterna. Vattna sedan vid torka under det första etableringsåret. 
 • Höstplanterade nykomlingar kan behöva vinterskyddas med någon form av täckning av granris eller täckbark. Det gäller om vintern blir extremt kall eller när temperaturen pendlar mycket kring nollan och marken ömsom fryser ömsom är blöt och kall.

Olika sätt att dela perenner

Generellt sägs att sorter som blommar på våren delas på hösten och sensommarblommande perenner delas på våren. Detta för att inte missa kommande blomning. Men många arter passar bäst att dela under sensommaren/hösten då också förutsättningarna att lyckas är bättre med hög luftfuktighet och fuktig jordmån.

Delning av perenner med tunna rötter

Delning av perenner höstflox
Höstflox är en trevlig sensommarblommande perenn som man gärna vill ha många av.
 
Den största perenngruppen har tunna, så kallade fibrösa rötter. De är lätta att dela genom att skära rakt igenom rotklumpen. Delning både vår och höst funkar bra. Hit hör till exempel daggkåpa, höstanemon, stjärnflocka, flox och julrosor.

Delning av perenner med kraftiga rötter

Förökning genom delning av perenner hosta funkia
Gamla bestånd av funkia kan ha rejält kraftigt rotsystem. Bara att hugga i med vass spade och skära så att rotklumpen delas.

Prydnadsgräs, ormbunkar och hostor får kompakta rotkakor med kraftigt rotsystem. Det krävs rejäl kraft med en vass spade för att tränga igenom. Se till att några skottanlag kommer med varje ny rotklump. Lättast att lyckas sen höst eller tidig vår.

Delning av perenner med rosett-växt

Delning av perenner bollviva med delning
En bollviva blev vips fyra!
 
Hit hör arter som växer i rosettform på korta jordstammar. Nya rosetter kommer varje år intill de äldre. Delas genom att man drar isär rosetterna och klipper av dem från moderstammen med rötter kvar på nya plantan. Hit hör alunrot som lämpligast delas på våren, liksom primulor som är enklast att lyckas med efter blomningen.

Delning av perenner med rhizom

Delning av perenn iris med delning
Favoritirisen 'Superstition' delas enkelt genom att bryta isär de kraftiga, uppsvällda rhizomen.
 
Perenner med underjordiska, förtjockade rotstammar, så kallade rhizom, är lätta att dela för hand. Plantan lyfts med en grep och kan därefter delas genom att bryta loss bitar, med vass liten spade eller med sekatör. Hit hör liljekonvalj och irisar som inte har lök. 

Delning av pioner och perenner med tjocka rotknölar

Luktpion i rabatt som förökas med delning
Man hör ibland att pioner inte kan delas, men det stämmer inte. Här prunkar flera delade exemplar av ljuvliga luktpionen 'Karl Rosenfeldt'.
 

 
Pioner och dagliljor får ytliga, tjocka, kraftiga rötter och de nya plantorna måste planteras på samma djup som tidigare. Delas enklast på senhösten med en vass spade. Se till att friska skottanlag kommer med varje rotbit. Låt snittytan torka upp lite innan omplantering för att hindra röta. 
På samma vis delas växter med pålrot, som jättevallmo

Delning av bambu

Häck av bergbambu
Bergbambu kan enkelt delas om man vill få till ett helt bestånd av denna härliga, rasslande och vintergröna växt.

Bambu delas lämpligast på våren. Bergbambuns, Fargesia, rotsystem växer i en kompakt klumpform. Dela plantor genom att med vass spade gräva itu klumpen rakt igenom. 
Bambuarter med underjordiska rhizom som sprider sig åt sidan, delas genom att en rotbit med tillhörande 3-4 skott skärs eller klipps av. Till denna grupp hör Phyllostachys, Pleioblastus och Sasa.
 
Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com