Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Vår och sommar samtidigt!

Äppelträd med blomknoppar i rosa
Värmen slår rekord för maj och här gäller det skynda att njuta. Äppelblom, hägg, syren, päron och körsbär blommar samtidigt. 
Samma sak med vårblommorna där blåsippor, vitsippor, viol, harsyra och gullviva tävlade om uppmärksamhet. Hur ska alla pollinerare hinna med???
 
Morgonvy över blommande äppelträd i trädgården
 
I morse när jag stack ut huvudet genom fönstret för att stänga möttes jag av ett myller av äppelblom. Inte alls vanligt att alla sorter blommar med sådan kraft samtidigt utan det brukar vara någon vecka emellan, men nu är det fullt ös!

Liljeblommande tulpaner återkommer år från år
 
Tulpanerna här hemma i trädgården blommar ikapp med äppelträd och magnolior och det känns nästan lite sagolikt.
Tulpanerna på bilden satte jag för säkert 6-7 år sedan och de kommer troget upp varje vår. Det är ju långt ifrån alla tulpaner som återkommer år från år men dessa liljeblommande tulpaner kan man lite på.
 
 
Olika färger på syrenblommor
 
Igår såg jag på en innegård jättefina syrener i olika nyanser av lila och rosa. Vet inte vilka sorter det är men när jag gick närmare för att ta bilder så såg jag till min glädje att det satt lite gamla fröställningar kvar.
 
Insamlade frökapslar från syren
 
Jag nöp försiktigt av dem för att se ifall det fanns några frö kvar och det gjorde det så jag lade ned dem i en servett och tog med hem.
 
 
frö till syren
 
Där skakade jag försiktigt och petade in i fröställningarna loss de fröer som satt kvar och totalt blev det ett tiotal så nu blir det syrensådd!
 
Majblommande amaryllis
 
Det är inte bara utomhus det blommar. I förrgår slog amaryllisen som stått på vila sedan förra julen ut.
När den hade blommat över lyfte jag ut den ur julgruppen, klippte av blomställningen och ställde ner i en kruka.
Sedan dess har stått ute på den isolerade glasverandan med minimal ompyssling annat än en skvätt vatten vid endstaka tillfällen.  
Det visar verkligen hur stor växtkraft det finns i lökarna. Nu ska jag skärpa mig och sköta om den lite bättre så att den kommer växa och fortsätta blomma till jul eller när den själv vill.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.