Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Årets Pelargon 2019

Årets pelargon 2019 'Brocade Salmon Night'
Årets pelargon är utsedd!
Som vanligt avslöjades namnet på Årets Pelargon under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdars första dag.

I år är det två zonalpelargoner som får dela på utmärkelsen. Det är två sorter ur en serie pelargoner med prefix Brocade; 'Brocade Salmon Night' och 'Brocade Cherry Night'. Båda med ett relativt vanligt växtsätt och fina dubbla blommor. Det mest utmärkande för dem är de mörka bladen som är mörkt bruna, nästan svart amed en ljus grön kant.
 
Årets pelargon 'Brocade Salmon Night'
Pelargon 'Brocade Salmon Night'

Denna kombination gör dem extra intressanta att kombinera med ljusa växter som till exempel prydnadsgräs, lammöra och helgrönt för fina kontraster.
Blomsterfrämjandets hemsidan kan man läsa tipset att plocka av blommorna och njuta av bladen.
 
Men självklart ska du då inte slänga blommorna. Jag rekommenderar att de sätts i små vaser, kanske tillsammans med ett pelargonblad från plantan eller något grönt. Pelargoner är jättebra snittblommor och de kommer stå där och vara fina under minst ett par veckor.    
 
Årets pelargon - Chocladpelargoner i Brocade-serien
 
'Brocade Salmon Night’ har välfyllda blommor i en skimrande laxaprikosrosa ton. När nätterna blir svalare, fördjupas blomfärgen. Kontrasten mellan de ljuva blommorna  och bladens intensiva, mörka färg är markant och växten väcker uppmärksamhet. Sorten passar lika bra till moderna miljöer som till mer traditionella. Blommorna och bladen framhävs till exempel mycket fint mot vitkalkade-, betong- och tegelväggar, men gör sig lika bra till lantligt faluröda och soligt gulmålade trähus.

’Brocade Cherry Night’ har välfyllda blommor i en klart körsbärsröd färgton.  Precis som hos Salmon Night fördjupas blomfärgen när nätterna blir svalare och även här är kontrasten mellan blommorna och bladverket markant.
 
Vill du veta hur du ska sköta om denna och andra pelargoner hittar du mängder med fakta och tips här i Faktabanken. Sök på etiketten Pelargoner.
 
Foto: Lena Ljungquist, Lina Arvidsson
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.