Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bokashikomposten är full

lakvatten från bokashi
innehållet i en bokashihink
 
Nu är min hink med bokashi full så det är dags att tömma den på vätska och ställa på eftermognad några veckor innan jag gräver ner den i mitt nya köksland.
 
bokashihink på eftermognad
 
Jag knör den proppfull genom att pressa ihop matresterna i hinken med en potatismosare så att jag får plats med så mycket som möjligt. Det kan man gärna göra med just en bokashikompost som ska innehålla så lite syre som möljigt under komposteringsprocessen, till skillnad från andra komposter där syret är med och bidrar i nedbrytningsprocessen.
 
ads
 
 
Det viktiga är bara att se till att spraya ordentligt med bokashispray så att de viktiga mikroorganismerna får kontakt med matresterna.
 
bokashihink under diskbänken
 
Jag har min hink under diskbänken så det är lätt att använda den. 
 
botten i bokashikompost
 
Det är en sil i botten av hinken så att vätskan ska kunna rinna ner från matresterna. Jag brukar lägga över ett tunt skikt av papper som här en servett eller ett ark tidningpapper för att minska mänden små partiklar som kaffesump och liknande att falla ner. De kan om oturen är framme hamna i tappkranen som gör att den kärvar eller läcker. Så bättre det säkra före det osäkra.
 
matrester i plasthink

Att kompostera med bokashi handlar om att hålla komposten så lufttät som möjligt och därför ska man helst inte öppna den för ofta så att de effektiva mikroorganismerna, EM får jobba i fred i optimal miljö.
För att minska antal gånger jag öppnar locket har jag en skål där jag lägger dagens matrester. De fyller jag sedan på i hinken en gång om dagen.
 
bokashi lakvatten
 
Någon gång i veckan tömmer jag hinken på den vätska som bildas i samband med att innehållet mognar. Vätskan är full med mikroorganismer och näring som är perfekt att blanda i vattenkannan eller bladgödsla växterna med. 
 
Mikroorganismerna hjälper till att ge jorden bra kvalitet. Det är mikrolivet i jorden som gör den bördig och hälsosam för växterna och genom att tillföra lakvattnet från bokashin fyller man på en massa nyttigheter i jorden som gör växterna friskare bland annat genom att den bidrar till att näring och vatten tas upp lättare av rötterna.
 
bokashivatten i vattenkannan
 
Lakvattnet är väldigt starkt så det ska spädas 1:100 innan man vattnar med det.
Det går tyvärr inte att spara det längre än något dygn innan effekten avtar. Ställ det då i kylskåpet, annars går effekten förlorad än fortare.
 
Läs gärna mer om lakvatten från bokashi bland våra Frågor & Svar där vi svarar på frågan Hur stark är näringen från min bokashikompost?
 
Allt om bokashikompostering kan du läsa i artikeln Om bokashikompostering
 
Foto: Lena Ljungsquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.