Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Det blommar i växthuset

Tomatillofrukter
Det har inte blivit mycket gjort i trädgården senaste veckan, men det är en del kvar som behöver fixas innan det blir för kallt. Med väderprognosens snövarning ringade i öronen bestämde jag mig för en mindre raid.
 
Jätteverkbena i cortenkruka
 
Först på agendan stod att gräva upp jätteverbena och Järnört, Verbena 'Bampton' för att övervintra i växthuset. 
Utrustad med en grep och en skottkärra satte jag igång.
 
Rötter hos jätteverbena
Trots sin storlek har jätteverbenan relativt grunda rötter. På bilden kan man skönja både pigga sugrötter (de vita) och ljusare gröna skott i bladveck och nedtill, ett resultat av den milda hösten där plantan fortsatt att växa.
 
Det är plättlätt att övervintra jätteverbena och järnörten lika så. Gräv upp med en grep. Ner i en kruka eller hink. Klipp ner den ordentligt då nya skott bryter när ljuset kommer åter. Håll lätt fuktig. Ju varmare placering dess mer fukt, men håll på den måttliga sidan. Plantan kan se heldöd ut till våren, men skjuter nya skott när den börjar vattnas mer och ljuset kommer. Läs gärna mer om att odla jätteverbena och hur du tar sticklingar av jätteverbena.
 
Lundviva
 
När jag höll på i kökslandet för att flytta in alla myntor som odlas i stora lerkrukor tittade en liten lundviva fram med blomma och allt.
 
Yacón rot en användbar delikatess
 
I en av pallkragarna grävde jag upp den sista av de yacón, jag provade på att odla i år. Vilken härlig växt. Den blev över en meter, väldigt förgrenad och blommade med ca 5cm stora gula blommor.
Roten är en delikatess som kan ätas både rå och tillredas kokt eller stekt. Tål också att förvaras en längre tid.
 
Brugmansia sanguinea
 
Det var också ett tag sedan jag var uppe i växthuset där jag övervintrar en massa växter med termostaten inställd på 5 grader.
Där blommade det ganska friskt och jag fick en rejäl överraskning när jag såg att änglatrumpeten  Brugmansia sanguinea äntligen slagit ut. Den har haft massor med knopp, men inte velat slå ut. Nu stod den rakt framför mig med massor av jättefina blommor.
 
Jag köpte med mig ett gäng salvior på Chelsea Flowershow i maj från en av utställarna, Middleton Nurseries som är verkliga salviaspecialister.
De planterade jag när jag kom hem och har nu grävt upp dem och satt i kruka sedan några veckor. De har fortsatt blomma och har flera knoppar på gång. 
 
Salvia 'Amistad'

Salvian ‘Pink Amistad’ är min nya favorit. Håll utkik i webshoppen till våren.
 
Salvia microphylla ‘Delice Aquamarine'
 
Salvia microphylla ‘Delice Aquamarine' överraskar med fantastiskt fin färg på blommorna. Inte tokig alls.
 
Frukter på tomatilloträdet
 
Glädjande nog hänger frukterna på tomatillon kvar. Jag bar in 'trädet' för två veckor sedan och var lite orolig de skulle ramla av. Men de hänger kvar och börjar anta en rödaktig ton. I'm waiting!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.