Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ta stickling av jätteverbena

Verbena bonariensis
Att jätteverbena, Verbena bonariensis blivit en favorit för många är inte konstigt. Dess höga stänglar med läckra lilavioletta blommor som lockar mängder med fjärilar och andra pollinerare. Den kan sättas i kruka som solitär eller tillsammans med lägre växter eller planteras i rabatten. 
 
Verbena bonariensis
 
Den är inte härdig i Sverige men lätt att övervintra vilket du kan läsa mer om tillsammans med odlingsråd för jätteverbena i vår artikel Jätteverbena - odling och fakta.

Genom att toppa jätteverbena bryter plantan nya skott så att den blir buskigare, får fler stjälkar och därmed många gånger fler blommor.
Den avklippta delen tar man självklart tillvara och sätter som stickling så man får ännu fler plantor.

När ska man toppa jättverbena?

Bästa tiden att toppa jätteverbenan är tidigt på säsongen när den börjat skjuta skott. Finessen med att toppa jätteverbena så den förgrenar sig funkar både på en inklöpt eller övervintrad planta och på en frösådd som vuxit till sig lite.

Toppa jätteverbena

Genom att toppa en planta tidigt, innan den blivit för hög får man ett finare utseende med fler frodiga skott att växa till längre ner på plantan.
 
Toppning av jätteverbena
 
Ett bra resultat får man om man klipper över det andra eller tredje bladparet nerifrån. (Bladpar = två blad som sitter på samma höjd på stjälken) 
Använd en liten sekatör och klipp alltid några millimeter ovanför bladparet så finns det ingen risk att man klipper bort området där nya skott kommer att bildas i bladvecken.
 
Det går också bra att klippa högre upp.
 
Vill man kunna ta en stickling av stjälen behöver det förutom toppen också finnas ett bladpar på delen man klipper av.  

Plantera stickling av jätteverbena

Klippa stickling jätteberbena
 
Om stjälken du klipper av från plantan har fler än ett bladpar utöver toppen klipper man sticklingen några millimeter under det bladpar som sitter under toppen.
En större stickling tar längre tid att rota sig eftersom den har fler blad och mer stjälk att försörja vilket stjäl kraft från rottillväxten. Alltid bättre med en lite mindre stickling som rotar sig fortare och kan sätta igång att växa än en större som kanske inte lyckas få rötter.
 
dra blad från stickling
 
Dra försiktigt bort det nedersta bladparet genom att dra dem nedåt så lossnar de relativt enkelt.
Där bladen satt kommer rötterna att växa ut. (se bild nedan)
 
Sätta stickling av jätteverbena
 
Sätt ner sticklingen några centimeter i en 7-8 cm kruka med såjord och tryck till väldigt försiktigt så den står stadigt.
Vattna igenom jorden utan att den blir allt för blöt.

Placering av sticklingen

Ställ sticklingen i ett miniväxthus med genomskinligt lock eller i en plastpåse som du knyter försiktigt upptill.
 
Normal brukar man inte behöva vattna mer eftersom locket eller plastpåsen håller fukten kvar i jorden. Men kolla då och då så den inte torkar.  Värme från element snabbar på uttorkningen så att vattning blir nödvändig under rotningen.
 
Placera den i rumstemperatur i ett ljust fönster utan stekande sol.
Sticklingar som tas mellan slutet av september - början av april behöver stå under växtbelysning för att ta sig.
 
Om allt går bra bör du kunna se tillväxt inom tre veckor. Då lyfter du krukan ur växthuset och börjar sköta om den som en vanlig planta.
 
Sätt i en storlek större kruka med plantjord när rötterna syns i botten av krukan.

Video med tips för toppning och sticklingar av jättevebena

I vår video kan du se mer detaljer och få ännu fler tips om att toppa och ta stickling av jätteverbena.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.