Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Engelsk pelargon - avvakta eller köpa?

Engelska pelargoner
Många jag träffar tycker att engelska pelargoner är svåra att sköta eftersom de köpt och misslyckats med dem tidigare.
I de flesta fall kan jag förstå att man misslyckas - vem skulle inte göra det med de förutsättningar som gäller så här års?
 
Engelsk pelargon 'Magnum'
 
När de börjar säljas nu i mörkaste januari har de stora, vackra blommor med mycket knopp som ger ett löfte om vår och sommar. De har vuxit i uppvärmda växthus med perfekt belysning, perfekt bevattning och perfekt mängd näring för att bli just så fina som de är när vi köper dem.

Vad händer sen? Jo, vi tar hem dem till våra mörka hus och lägenheter med löjligt låg luftfuktighet. De får en chock av mörkret (som om inte flytten i sig vore nog). Däremellan har de också tillbringat en tid under transport och okänt antal dagar i butiken innan den får komma hem till dig. De är planterade i en jord/torvblandning som inte alls passar för pelargoner utan är anpassad för underbevattningssystem för snabb uppdrivning.
Chansen att alla knoppar verkligen kommer att blomma och inte falla av är begränsad. Bladen gulnar, knopparna faller. Nä, en sån blomma vill inte jag ha!
 
Engelska pelargoner
 
Jag har i ett annat forum tidigare skrivit artikeln 'Engelsk pelargon, en missförstådd skönhet', och det är väl precis vad den är.
Rätt skött och kanske senare köpt blir den engelska pelargonen ett smycke i ditt fönster och i trädgården med massiv blomning på en med åren allt större planta. 
 
Det svenska klimatet är i många avseenden idealiskt för just engelska pelargoner. Till och med bättre än det engelska klimatet som är för tok för fuktigt för dem.
Ge den ett försök! Köper du den nu i januari-februari rekommenderar jag starkt att du ställer den under växtbelysning, annars är tipset att du väntar tills fram i april-maj och kanske då börjar med en stickling eller en liten planta som har det lättare att anpassa sig till just dina odlingsförutsättningar.
 
Läs allt om skötsel av engelsk pelargon, hur du får den att blomma om och om igen och historien om hur de blev till i artikeln Engelsk pelargon - skötsel och fakta.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.