Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Engelsk pelargon - Skötsel och fakta

Engelsk pelargon med rosa blommor Phyllis Richardson
Redan i slutet av januari brukar de första engelska pelargonerna dyka upp i blomsteraffären. Knubbiga fina plantor, med frodig grönska och fantastiska blommor i vitt, rosa och olika vinröda och lila nyanser. 
 
Engelsk pelargon med rosa blommor Phyllis Richardson
Rosablommande engelsk pelargon  Pelargonium grandiflorum 'Phyllis Richardson' 
 
Dessa årets första pelargoner brukar dock ofta snabbt förlora i skönhet när de kommer hem till fönsterbrädan. Det här gör att engelsk pelargon fått ett lite dåligt rykte och många tror den är mer svårskött än den faktiskt är. Men ge den en chans och du blir riktligt belönad.

Rätt skött blir engelska pelargoner till mer eller mindre stora buskar som ger mängder med underbara blommor under många månader på året. Det växlande klimatet i Sverige med varma dagar och kyliga nätter passar dem perfekt.

Redan någon vecka eller två efter hemkomsten kan plantan börja visa tecken på att den inte trivs. Bladen gulnar, knopparna torkar och faller av. Den ser trött ut helt enkelt. Men det är inte konstigt.

Fram till början av april är det ljus vi kan erbjuda i fönstret inte så mycket att skryta med och inte blir det bättre av att plantorna oftast säljs planterade i en jord som innehåller mycket torv och passar bäst för kommersiella bevattningssystem.
Få, om någon pelargon trivs bra i denna typ av jord. Pelargoner vill ha en lucker jord som kan hålla mycket näring men inte lagrar vatten. Fler pelargoner dör av övervattning än torka.
 
MEN - nu är det faktiskt så att vårt svenska klimat i stort sett är idealiskt för just engelska pelargoner. I flera avseenden till och med bättre än det engelska klimatet som är för tok för fuktigt för dem. Läs vårt skötselråd nedan och du kan räkna med stora, fina plantor med riklig blomning under en stor del av odlingssäsongen.
 
 

Skötsel av engelsk pelargon

Så får du mer blomning

Man hör ofta att det skulle vara svårt att få engelska pelargoner att blomma om. Ibland är det inte problem alls, men det finns också knep att tillgå.
 
Engelsk pelargon P. grandiflorum med lila och vita blommor, Olympia
P. grandiflorum 'Olympia'

Blomknopparna bildas under vinterhalvåret så vill man beskära plantan bör man göra det senast i oktober för att inte försena vårens blomning.
För att komma igång ordentligt vill den ha lite svalare under en period. Detta är inget problem om man har växthus eller ett isolerat uterum för då sköter det sig själv.
 
Alternativet är att ställa ut krukan på balkong eller terrass dagtid när det inte är risk för frost. Efter några veckor har den fått vad den behöver och börjar snart visa små knoppar.
Oftast blommar den sedan om och om igen hela sommaren. Blir det för varmt kan blomningen avta något, men den kommer igen ända fram till frost då det är dags att ta in den.
 
För den som har plantan inomhus på fönsterbrädan gäller att den inte får stå för varmt och att inte vattna för mycket.

Avlägsna fula blad

Plocka bort vissnade blad och knoppar. Har någon gren blivit ful kan du klippa bort hela eller den del som är ful. Nya skott kan dyka upp när den börjar må bättre igen.

Plantera om

Välj en lucker, näringsberikad jord av kvalitetsmärke. Dyr jord = bra jord! Vi rekommenderar även plantering i grov kokos. Den innehåller ingen näring men ger bra dränering och är svår att övervattna, något som uppskattas av pelargoner.
Ofta räcker bra att plantera i samma kruka, men om rötterna trängs behöver den en storlek större. Ta bort så mycket av den gamla jorden som möjligt men undvik onödigt våld. Rötterna tål en hel del, men tar längre tid att återhämta sig om de får mycket stryk. Tryck till jorden lätt utan att pressa. Slår man krukan i bordet brukar jorden sätta sig kring rötterna.

Vattna igenom jorden

Men dränk den inte. Värmen gör att den kan vara törstig, men ljuset begränsar behovet så det gäller att vara lite extra snål med vatten särskilt fram till nya blad- och blomknoppar visar sig. Allra bäst mår den om den får tillskott av riktig växtbelysning.
 
ads
 

Placering

Engelsk pelargon vil helst stå utomhus i sol men inte stekande hett då blomningen kan avstanna.
 
Vattna så snart jorden nästan torkat helt. Från mars till september vill den ha en rejäl dos näring minst en gång i veckan för att bli extra fin. Vi rekommenderar pelargonnäring.

Vinterförvaring av engelsk pelargon

På vintern trivs den bäst om det är ljust och relativt svalt. Har man inget svalt alternativ gäller fönsterbrädan eller allra helst en plats med växtbelysning, dock så svalt som möjligt.
Vattna sparsamt fram till det att ljuset kommer åter och det är dags att driva på igen. Blanda gärna i Formulex i vattnet vintertid.
 
Olika sorters engelska pelargoner hos pelargonsamlare i växthus
 
För de som är intresserade att odla engelska pelargoner rekommenderar jag att man köper sticklingar på våren hos specialiserade plantskolor. Då får du en planta som  växter upp anpassad till dina odlingsförhållanden och som därför troligen kommer att trivas mycket bra. Läs här hur du tar hand om nyinskaffade sticklingar.

Fakta och historia engelsk pelargon

Det vetenskapliga namnet för engelska pelargoner är Pelargonium x domesticum. I England kallas de för Regals och i USA för Martha Washington geranium eller Lady Washington.
 
Man vet inte riktigt vilka vildpelargoner som var inblandade i korsningen för att få fram dessa pelargoner men man tror att möjliga förfäder kan vara P. capitatum, P. cucullatum, P. grandiflorum och P. fulgidum.
 
Från början var det flera olika grupper av pelargoner som så småningom blev det vi idag kallar engelska pelargoner. Bland dessa grupper fanns flera som idag inte längre finns kvar; Fantasipelargoner, Drottningpelargoner, Odier-pelargoner och Ostergrupp-pelargoner. Dessutom ingick äldre storblommiga pelargoner som var högväxta, storblommiga och hade kort blomningstid bland dessa grupper.
Den gemensamma nämnaren var att de hade väldigt stora blommor.
Anledningen till att de engelska pelargonerna kallas för Regals på engelska är gruppen Drottningpelargoner. De odlades vid slottet Sandringham på 1870-talet i England.
Väldigt få av dessa ursprungliga engelska pelargoner från 1800-talets slut finns kvar idag och då används oftast benämningen Ädelpelargoner eller Dekorativa pelargoner, på engelska Decorative pelargoniums. Läs gärna mitt inlägg om pelargoner som säljs numera och felaktigt kallas för dekorativpelargon.

På 1870-talet började de pelargoner som vi idag känner som de Engelska att förädlas fram. Detta gjordes framförallt i Tyskland men även Frankrike och England bidrog till förädlingsarbetet. Idag kommer de Engelska pelargonerna framförallt från England, USA och Tyskland.
Ibland ser man namnet Miniregaler förekomma. Detta är ett missvisande begrepp då de inte alls är småvuxna utan ”Mini” syftar på att de har mindre blommor än övriga engelska pelargoner. Ett mer korrekt namn att använda vore kanske småblommiga Regaler.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.