VINTER-RENSNING upp till 60%
Fakta & Råd

Flytta tulpaner på våren

Apeldoorntulpaner
Arbetet med att röja, rensa och göra plats för min nya kombinerade köksträdgård och blomsterträdgård / Potager fortskrider.
 
Apeldoorntupaner
 
I veckan får vi hit en liten grävmaskin för att jämna till och flytta massor så ganska många timmar i helgen har gått åt till att rädda de hundratals apeldoorntulpaner som varje år blommar så fint längs hela köksträdgården som den ser ut idag.
Jag kan bara inte låta bli att rädda så många som bara möjligt.
De har hunnit växa till en del och på vissa kan man skönja en liten blomknopp nere ibland bladen. 
 
 

Flytta tulpaner på våren

Tulpaner är väldigt tåliga och kan flyttas också på våren utan större risk för att blomningen påverkas om man är lite försiktig. 
Det kan man utnyttja om man vill få in lite tidig blomning genom att gräva upp och driva dem i varmare temperatur eller flytta tulpanerna till krukor efter vintern.
 
För bästa resultat när du vill flytta dem för att de ska blomma på annan plats är det bra att låta rötterna vara så orörda som möljigt och låta en del jord följa med.
 
Gräva tulpaner med grep
 
En grep är definitivt det bästa redskapet att använda både för att gräva upp lökväxter och många perenner när de ska flyttas.
 
Mask i jorden
Maskarna ska man vara rädd om. Var försiktig när du gräver.
 
Då minskar risken att man skär i löken och många maskar skonas från spadens vassa skär.
 
Etersom det blev lite bråttom att rädda undan alla tulpaner har jag inte hunnit förbereda eller ens tänka ut var de ska planteras. Så tillsvidare får de växa vidare i ett antal lådor jag satte ned dem i. Eftersom det var galet många fick jag ta vad som fanns till hands som var mest praktiskt.
Nu står de i skuggan under mina stora guldregn på framsidan av huset. Där får de stå tills blomningen upphört och bladen vissnat ner och jag hittat en ny plats för dem.

Tulpaner som blommar om

Tulpanlök med sidolökar
Här syns tydligt de olika sidolökarna i olika storlek som växer till från huvudlöken.
 
Det är långt ifrån alla tulpaner som återkommer år efter år som apeldoorntulpanen. Löken blommar bara en gång, men beroende av sort bildar de inga, fler eller färre sidolökar, dvs. nya lökar bredvid löken som blommat.
Dessa växer sedan till och blommar kommande säsong. Läs mer i artikeln Långilvade tulpaner - 4 tips
 
Tulpaner i zinkhink*
 
För att kunna njuta lite av deras blomning också i år satte jag några i en gammal zinkkruka invid entrén. Det såg lite tomt ut upptill så jag satte i några pilgrenar i hinken som bands ihop upptill.

Här är videon som visar hur tulpanlökarna räddades

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.