15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Satsa på utsikten!

Hibiskus i fönster med utsikt
Underskatta inte värdet av din utsikt.
 
Utsikt till trädgården på Hidcote Manor
 
För någon vecka sedan var jag i England och där passerade jag igenom den fina huvudbyggnaden på Hidcote Manor på väg ut till den fantastiska trädgården. Där fastnade jag i ett fönster. Att få den fantastiska kontrasten mellan det mörka inomhus och den fina, ljusa trädgården där utanför kändes både lugnande och lite spännande. 
Nu när jag är hemma och ser bilden jag tog på fönstret så börjar jag filosofera lite kring just fönster.
 
Köksfönster med siluetter
Jag är lyckligt lottad med fin utsikt i mitt köksfönster men här kan man också se hur en siluett tydligt leder blicken från en tråkig utsikt utan att ta bort mycket ljus.
 
Fönster finns ju såklart där för att ge ljus och för att kunna se ut. Men ett fönster är också som en liten scen.
 
Minimal gardin och en krukväxt på fönsterbrädan
 
Där kan man förstärka en fin utsikt genom att minimera innehållet på fönsterbrädan och mängden gardin, eller dölja en mindre rolig utsikt genom att placera växter eller föremål i fönstret som istället drar blickarna till sig.
 
Hibiskus i stort fönster med blåregn utanför
Jag har stora fönster utan gardiner i vardagsrummet.Utanför göms nästan fönstret helt av kraftigväxande blåregn som hjälper till att skugga för solen som ligger på stor del av dagen. Jag har bara låga växter nedtill i fönstret förutom denna härliga hibiskus som både ger blomning och en fin siluett i det silade ljuset.
 
Det är ett ganska spännande fenomen som inträffar när man placerar något som ett blickfång i en vy. Jag har upplevt det många gånger jag när jobbat med trädgårdsdesign där men direkt får ett helt annat utseende när man planterar en lite större buske eller ett träd på en större yta. Då dras blickarna dit istället för till det som är där bakom. På det sättet kan man avleda blickfånget till något som är mer intressant eller finare.
 
Pampig utsikt från ett fönster med siktlinjer
Nja, få har väl en sån här utsikt. Men principen är samma även hos oss med lite mindre trädgårdar: Fina siktlinjer eller trevliga planteringar och träd att se innifrån.
 
Man ska inte slarva bort möjligheten till en bra utsikt när man planerar och planterar i sin trädgård. Bor man så till att man kan styra lite själv så tänk inte bara på hur planteringar med träd och rabatter ser ut när du är ute. Gå också in och kika inifrån innan du planterar. 
 
Fundera också på hur det blir på vintern. Ett träd som blommar vackert på våren där fåglarna kan sitta och äta på vintern har ett stort värde även innifrån.
 
Högresta perenner och buskar med bär där frosten kan fästa och skapa intressanta vinterlandskap är också viktigt.
 
Gröna krukväxter döljer ett fult förråd utanför
Här döljer stora gröna växter utsikten mot grannen och ett fult förråd
 
Har man en tråkig utsikt där man inte själv kan välja vad som växer utanför gör man sin egen utsikt med vackra växter i fönstret. 
Med en mindre djungel i fönstret kan det se ut hur det vill utanför. I fönstret är det alltid fint. Komplettera med några fina växtlampor så får både du och växterna det lite mysigare.
Frodiga, klängande växter som gullranka och klätterkalla ger en fin inramning. Häng några amplar med växter som hänger ned på olika höjd för riktigt frodig 'utsikt'. Några fina prydnadsföremål med fin siluett gör det hela komplett.
 
Röda pelargoner i ett fönster
 
Med en blommande klassiker som pelargon blir det en blommig och romantisk utsikt.
 
Fönster med pelargoner sett utifrån
 
Att bjuda förbipasserande på en vacker scen i fönstret är väl väldigt trevligt!
 
Utsikt från hemmakontoret över trädgården
 
Bilden är inte så fin, men vyn över trädgården när jag lyfter blicken från datorn från mitt skrivbord är både avkopplande och inspirerande.
 
Har du ett fint fönster du kan tipsa om? Dela gärna med dig här nedan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.