Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Inspiration / Blogg

Förökning av vintergröna med avläggare

Vinca major variegata med blå blommor
Vintergröna är en fin marktäckare
Vintergröna är en perfekt marktäckare som är just vintergrön och kan till och med blomma mitt i vintern om vädret är milt.
 
Vintergröna med variegerade blad, Vinca major variegata
VIntergröna - Vinca major Variegata
 
Jag har en gång här i trädgården med en låg stenmur på vardera sidan. På den ena sidan har jag planterat Vinca major ‘variegata’. En trevlig variant av vintergrönan med vitkantade blad och ljusblå blommor.
Där trivs den väldigt bra och sprider sig som ju vinca brukar göra där den trivs.
 
Avläggare av vintergröna
Avläggare - vintergröna, vinca
 
Nu i sommar har jag gjort om lite och vill också ha vintergröna på andra sidan gången. Därför har jag grävt upp ett par revor från den befintliga planteringen men det räcker inte så för ett par veckor sedan grävde jag ner ett par revor för att få avläggare att gräva upp och plantera i den nya planteringen.
 
Vinca är en perfekt växt att föröka med avläggare.
 
Avläggare betyder att man lägger ner en gren eller ranka av en växt i jorden för att den ska bilda rötter på den del som läggs under jorden. Hos en del växer rötter ut kring bladfästena och hos andra kan det också växa ut rötter längs själva stjälken. 
Man kan också göra avläggare genom att bädda in ett bladfäste eller någon annan del av en gren som gärna bildar rötter i en blandning av jord och torv med en plastpåse eller särskild glob för avläggare, men här valde jag den enkla varianter att lägga ner plantan mot jorden.

Hur lång tid det tar innan rötter bildats är väldigt olika för olika sorters växter. Rhododenron till exemple kan ta flera år på sig att bilda rötter medan till exempel vintergröna bara tar några veckor på sig. Lite beror de ju också på säsong, temperatur och hur fuktigt det är, men det är bara att prova. Man riskerar ju ingenting egentligen.
 
Massor med rötter på avläggare av vinca major
 
Nu i helgen kunde jag inte tåla mig längre utan grävde försiktigt upp runt området runt avläggarna och jösses vad mycket rötter det hade vuxit ut redan.
 
Jag klippte av de rotade delarna från moderplantan, den som revan växt ut ifrån och planterade dem direkt på sin tänkta växtplats.
 
Välrotad avläggare av vinca major delas i flera delar med sekatör
 
En av dem var så pass lång och hade så mycket rötter så jag valde att dela på den så jag direkt fick ytterligare en planta så att jag kunde sprida ut dem lite mer.
 
Blåblommande Vinca major med variegerade blad
 
Nu hoppas jag hösten blir lite lagom fuktig så de sätter igång att växa och täcka marken även på andra sidan gången som jag planerat.
 
Avläggare som förökningssätt fungerar för jättemånga olika växter. Allt från buskar och en del träd till perenner, sommarblommor, örter och kryddväxter. Likaså fungerar det bra med många rosor och klematis. Extra bra fungerar det med klängväxter som har sugrötter som till exempel murgröna, vildvin och klätterhortensia. Där brukar rötterna växa ut ganska snart även längs stammarna där sugrötterna sitter.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com