Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Föröka vintergröna med avläggare

Vinca major variegata med blå blommor
Vintergröna är en fin marktäckare
Vintergröna är en perfekt marktäckare som är just vintergrön och kan till och med blomma mitt i vintern om vädret är milt.
 
Vintergröna med variegerade blad, Vinca major variegata
VIntergröna - Vinca major Variegata
 
Jag har en gång här i trädgården med en låg stenmur på vardera sida. På den ena sidan har jag planterat Vinca major ‘variegata’. En trevlig variant av vintergrönan med vitkantade blad och ljusblå blommor. Där trivs den väldigt bra och sprider sig som vinca brukar göra där den trivs.
 
Avläggare av vintergröna
Avläggare - vintergröna, vinca
 
Nu i sommar har jag gjort om lite och vill också ha vintergröna på andra sidan gången. Därför har jag grävt upp ett par revor från den befintliga planteringen men det räcker inte så för ett par veckor sedan grävde jag ner ett par revor för att få avläggare att gräva upp och plantera i den nya planteringen.
 
Vinca är en perfekt växt att föröka med avläggare.
 
Avläggare betyder att man lägger ner en gren eller ranka av en växt i jorden för att den ska bilda rötter på den del som läggs under jorden. Hos en del växer rötter ut kring bladfästena och hos andra kan det också växa ut rötter längs själva stjälken. 
Man kan också göra avläggare genom att bädda in ett bladfäste eller någon annan del av en gren som gärna bildar rötter i en blandning av jord och torv med en plastpåse eller särskild sticklingsglob för avläggare, men här valde jag den enkla varianter att lägga ner plantan mot jorden.

Hur lång tid det tar innan rötter bildats är väldigt olika för olika sorters växter. Rododenron till exemple kan ta flera år på sig att bilda rötter medan till exempel vintergröna bara tar några veckor på sig. Lite beror de ju också på säsong, temperatur och hur fuktigt det är, men det är bara att prova. Man riskerar ju ingenting egentligen.
 
Massor med rötter på avläggare av vinca major
 
Nu i helgen kunde jag inte tåla mig längre utan grävde försiktigt upp runt området runt avläggarna och jösses vad mycket rötter det hade vuxit ut redan.
 
Jag klippte av de rotade delarna från moderplantan, den som revan växt ut ifrån och planterade dem direkt på sin tänkta växtplats.
 
Välrotad avläggare av vinca major delas i flera delar med sekatör
 
En av dem var så pass lång och hade så mycket rötter så jag valde att dela på den så jag direkt fick ytterligare en planta så att jag kunde sprida ut dem lite mer.
 
 
Nu hoppas jag hösten blir lite lagom fuktig så de sätter igång att växa och täcka marken även på andra sidan gången som jag planerat.
 
Avläggare som förökningssätt fungerar för jättemånga olika växter. Allt från buskar och en del träd till perenner, sommarblommor, örter och kryddväxter. Likaså fungerar det bra med många rosor och klematis. Extra bra fungerar det med klängväxter som har sugrötter som till exempel murgröna, vildvin och klätterhortensia. Där brukar rötterna växa ut ganska snart även längs stammarna där sugrötterna sitter.
 
Tänk på att vintergröna kan sprida sig rätt friskt där den trivs så att den inte rymmer ur din trädgård och avgränsa var den kan växa då den kan tränga ut andra växter i rabatten.
 
Läs mer om att föröka växter med avläggare här.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.