Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Förökning

Föröka växter med avläggare

Buske förökad med luftavläggare
Buske förökad med luftavläggare
Att föröka växter med avläggare där man böjer ner en gren mot marken så att det bildar rötter är ganska enkelt men fungerar dåligt när växten man vill föröka har höga eller styva grenar som inte låter sig böjas.Då finns det en jättesmart metod som kallas för luftavläggare eller kinesisk avläggare. Detta är en teknik som är väl beprövad och använd sedan många tusen år.
Metoden rekommenderas också för växter som normalt kan vara svåra att föröka med hjälp av stickling.
Visst kan man göra detta med en plastpåse och lite snöre, men allra enklast är det att använda sticklingsgloben som är gjord precis för detta och nedan beskrives luftavläggare med hjälp av Sticklingsgloben.
 
Sticklingsglob för förökning med luftavläggare
Med luftavläggare är det enkelt även för den ovane att lyckas med att ta sticklingar på attraktiva växter som har halv-eller helförvedad stam som till exempel:
 • Rhododendron
 • Magnolia
 • Japansk lönn
 • Rosor
 • Fikon
 • Kamelia
 • Citrusträd
 • Fikus
Ja, egentligen fungerar luftavläggare på de flesta växter av liknande slag och även på växter med mjukare stam. Det fungerar lika på bra på växter inomhus och utomhus.
Förutom att luftavläggare är ett smidigt och effektivt sätt att få rötter på en stickling gör tekniken det också möjligt att få en ny planta som redan från början är ganska stor.
Eftersom rötterna bildas på en del som redan försörjs av den befintliga plantans hela växtkraft behöver man inte som när man tar en vanlig stickling tänka så mycket på att minimera storleken på sticklingen för att rotningen ska gå snabbt och därmed lyckas.
Även om det kan ta längre tid att få rötter på en luftavläggare får man med denna teknik direkt en större planta och kan i vissa fall vinna flera års tillväxt beroende av vilken växt det är.
 
 

Så här gör man luftavläggare

 • Dra försiktigt av ett blad eller en sidoförgrening. (det är där som rötterna kommer att växa fram)
 • Avlägsna försiktigt barken i ett område på 1-2 cm ovanför och nedanför det tänkta rotningsområdet.
 • Fyll sticklingsgloben med torv, sphagnummossa eller cocos. Vanlig jord går också bra och man kan också blanda flera av dessa ingredienser.
 • Fukta måttligt.
 • Placera sticklinggloben över området .
 • Håll jorden i kuben fuktig, inte blöt.
 • Vänta – öppna inte globen förrän rötter syns tydligt.
 
Rötter i sticklingsgloben från luftavläggare
 
Lönn förökad med luftavläggare
 
Hur lång tid det tar att få rötter beror väldigt mycket på vilken växt det är, tid på året och vilka förutättningar det varit i övrigt med temperaturer etc. I gynsamma fall kan rötter ha bildats på växter med halvförvedad stam inom 6-8 vekor, men det kan till och med ta ett år.
När man ser att ordentligt med rötter bildats skär man försiktigt av grenen nedanför rötterna och planterar växten i en bra kvalitetsjord i kruka så att den får växa till sig ordentligt innan den eventuellt planteras i trädgården. Är det en krukväxt planterar man direkt i en lämplig kruka och ställer under växtbelysning eller i ett fönster utan allt för stark sol tills den börjat växa ordentligt.
 
TIPS! För att extra säkert förankra sticklngsgloben mot väder och vind kan man dra ett varv tejp runt. Där kan man också passa på att skriva datum för när ingreppet gjordes så får man lite koll på hur lång tid det tar.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com