Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fröinsamling i trädgården

fröer insamlade i trädgården som ska sås i vinter
Det var lite kyligt ute idag men solen sken från en nästan klarblå himmel så jag bara måste ut i trädgården och njuta av höstfärgerna i det fina ljuset.
 
När jag såg mig omkring hittade jag både fina fröställningar och bär av olika slag och blev då jättesugen på att plocka lite för att så. Här lite bilder på några av dem jag plockade.
 
Frökapsel med fröer av junimagnolia
Frökapsel av junimagnolia
 
När jag passerade min favorit junimagnolian såg jag att fröställningen hade börjat öppna sig och visa mogna fröer. Vilken lycka! Den har aldrig givit frö innan.
 
Bär med frö på idegran
Bär med frö på idegran
 
Inte alla plantor av idegran får bär utan bara honplantor. Men se vad fina de är. Barr och frö av idegran är giftiga att förtära medan fruktköttet är ofarligt.
 
Frö till klematis
Frö till klematis 'Love Child'
 
Frukt med fröer på fotblad
Frukt med fröer till fotblad
 
Fröer på buxbom
Frökapsel  på buxbom
 
Så här spännande ser frökapseln ut på buxbom. De tar lång tid på sig att bilda en hanterbar planta så kanske hoppar jag den. Vi får se.
 
Röda fina bär på olvonbuske
Röda fina bär på en olvonbuske
 
Frökapsel på rosenmalva
Frökapsel på rosenmalva
 
Fröer i frökapsel av trädpion
Fröer i frökapsel på trädpionen
 
Fröer på paradisbuske
Fröer på paradisbuske
 
Så här sent på hösten har en hel del frö redan ramlat ner eller blåst bort men av de som fortfarande sitter kvar är de flesta mogna och klara att skörda. Jag kan inte nog påpeka just hur viktigt det är att fröerna har mognat innan du plockar dem. Det är ju synd om man lägger tid och kraft på att så dem om de inte är mogna för är de inte mogna kommer de inte att gro.
 
Insamlade fröer på en bricka i trädgården

Där fanns en massa fina växter som bjöd sina frön. Jag blev kanske lite väl ivrig i det härliga solljuset men åh vad roligt det var att gå där och plocka.
 
Fröer insamlade i trädgården ligger på matbordet
 
När jag kom in lade jag upp allt på matbordet. Visst ser det magiskt ut!
 
Nu ska jag rensa dem och sortera upp dem och lägga sorterna för sig i små glas med en liten namnskylt i. De flesta kommer att få bada lite i vatten med Nitrozyme för att ge dem en lite boost så att groningen aktiveras och påskyndas lite innan jag sår dem.
 
Några av dem kommer jag behålla inomhus medan de flesta kommer att få stå ute i vinter så de får sin naturliga kylperiod som många av dem behöver för att komma igång.
Jag återkommer med delrapporter.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.